ANTE JAKUS

Riba dođe kad joj se najmanje nadamo: na parangal bačen ‘napamet’ digao zubaca i dvije škrpine

Boris Bulić

Nakon sat i pol dižen parangal i osjetin kako mi nešto izvlači konop od kavicala iz ruku. Izvučen kavical, vidin teško je al' ne radi ništa. Predpostavljan ugor… Riba izlazi gori, blišti… Ja nako bez ikakve nade govorin, evo Luka ugora, a Luka se dere: - Koji ugor? Zubatac!!!Iz Poljica kraj Splita nam se javio Ante Jakus, pasionirani ribolovac koji je, kako sam kaže, nakon skoro pune godine neuspjeha, uspio ostvariti ribolovni san svakog ribolovca i nasukati cara. Evo što nam je Ante ispričao o tom događaju:


– Toga jutra već u 5:30 isplovljavan iz Vinišća i shvaćam da mi je baterija pala na 9.3 V i da iman punih 15minuta sondera. Dale nisan ni isplovija, a već mi se ne da ić’, al šta je tu je, parangal je naješkan – priča nam Ante.


– Nako gledan na sonder, a ne vidin ništa. Svjetlost na sonderu je na 20 posto, triba se ugasit.
Sonder počinje blinkat i to otprilike baš kad dolazin na poštu. Skoro četiri milje od obale, a ne kužin di san. Bez sondera, a neman sinjala po kojem bi se ravna za bacat parangal. ‘Nako izfrustriran topin parangal bez veze, di god i odlučin sat vremena malo jiggat bez sondera, naravno, neuspješno – nastavlja Ante svoju priču.


– Nakon sat i pol dižen parangal i osjetin kako mi nešto izvlači konop od kavicala iz ruku. Izvučen kavical, vidin teško je al’ ne radi ništa. Predpostavljan ugor… Riba izlazi gori, blišti… Ja nako bez ikakve nade govorin, evo Luka ugora, a Luka se dere:


– Koji ugor? Zubatac!!!– Stavljamo ga u špurtil. Veselje prisutno, idemo dalje – govori Ante ka da je još uvijek na moru.


– Dižen parangal, gledan sa svoje live strane, drito na mene ide jedrilica u punon gasu sa otvorenin jedrima. Mašen, niko me ne šljivi… Vatan nož, iden kidat parangal, a prijatelj mi ne da. U zadnji tren čovik skrene. Ne znan kako nije pokida jedra. Kad ono spuštan pogled doli škrpina. Pet udica nakon nje opet škrpina. Još dvi udice i kraj parangala. Sritni ka nikad i ne možemo virovat šta smo uvatili.


Zubatac je ima četiri kila, velika škrpina 1.40, a manja 60 deka.I tako, evo mene opet na Novon listu sa zubacon nakon 11 miseci ciljanog lova zubaca na parangale panulu, jig…


A tajna ovog ribolova je da ga ne možemo uvatit na kauču ili na kavi kad se jadamo da nema ništa u moru i da ribe više nema. Triba ić’ na more i loviti – ispričao nam je Ante Jakus.