LIDIJA VUKIĆ

Recept za zimsko ronjenje. S lanenim sjemenkama se u odijelo lakše ulazi, ali i izlazi

Boris Bulić

Po meni, ne postoji ništa prirodnije, ljigavije i što je najvažnije i toplije za lagano oblačenje i skidanje odijela, posebno zimi kad je svaka sekunda bitna za brzo presvlačenjeIz daleke Norveške nam se još jednom javila Lidija Vukić kojoj su, pored svih ostalih sportova kojima se bavi, ronjenje i podvodni ribolov velika strast i ljubav.


Lidija je za ovu priliku odlučila s nama podijeliti svoje iskustvo vezano uz poteškoće oko oblačenja i skidanja ronilačkog odijela s kojima se prije ili kasnije susreo svaki podvodni ribolovac.


Naime, premda je na tržištu prisutna sva sila gelova i šampona koje ronioci uglavnom koriste kako bi lakše uklizali u tijesna ronilačka odijela, malo tko koristi prirodna sredstva koja su potpuno neškodljiva i našoj koži i okolišu, pri čemu su i krajnje funkcionalna.
Lidija ima svoj recept koji je sa zadovoljstvom podijelila s nama.


Evo kako Lidija kuha svoj gel:


– S problemom uvlačenja u odijelo i zapinjanja dok ga pokušavam svući sam se davno srela i riješila sam ga na vrlo jednostavan način.Obično uzmem dvije i pol do tri jušne kašike lanenog sjemena koje spustim u 600 -700 ml hladne vodu, pa sve to stavim na kuhanje.


Nakon što voda prokuha, pustim da kuha još nekih petnaestak minuta, što je po meni sasvim dovoljno. Ako se pusti da duže kuha, stvara se veća žalatinozna masa po površini s kojom je onda malo teže rukovati.Tako dobivenu smjesu ne procjeđujem nego samo, nakon što posudu maknem s vatre, pustim da se lanene sjemenke istalože pa u termos bocu prebacim onaj gornji želatinozni sloj.


A ako i ostane poneka sjemenka na površini, meni ne smeta i ne osjećam je kao nešto što bi eventualno žuljalo – priča nam Lidija.


– Nakon što su se sjemenke otkuhale, pustim smjesu da se ohladi na temperaturu koja mi godi, pa to onda jednostavno ulijem u termos bocu koju onda ponesem na more. Kad dođem na poziciju na kojoj namjeravam roniti sadržaj termos boce ulijem u odijelo vodeći računa o tome da gel ravnomjerno prekrije sve unutarnje stijenke.Meni to ovdje u Norveškoj, gdje je inače niža temperatura, odgovara da taj gel topliji, a vjerujem da tako odgovara i svima koji rone zimi.


Naravno, pritom treba paziti da se s temperaturom ne pretjera pa da u želji da se što bolje zagrijemo ne spalimo odijelo prevrućim gelom.


Po meni, ne postoji ništa prirodnije, ljigavije i što je najvažnije i toplije za lagano oblačenje i skidanje odijela, posebno zimi kad je svaka sekunda bitna za brzo presvlačenje – nastavlja Lidija.


– S ovakvim se ‘podmazivanjem’ odijelo vrlo lako može obući, a i svući.


Dapače, primijetila sam da mi je uz šampon koji sam prije koristila, odijelo u svlačenju zapinjalo tako da mi je skidanje stvaralo velike probleme dok je s ovim gelom skidanje vrlo brzo i glatko, a što je jako važno ako su uvjeti nepovoljni, odnosno ako je hladno.


A što je posebno bitno, na koži nisam zapazila nikakve ni alergije, ni promjene – ispričala nam je Lidija Vukić.