Brodar

Rapska plovidba slavi 61. obljetnicu, prevezli su preko 35 milijuna putnika

Lucian Borić

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

U godišnjem prometu sada se u dolasku i odlasku preveze oko 1.000.000 putnika i oko 420.000 vozilaRapska plovidba d.d. u održavanju trajektnog povezivanja otoka Raba s kopnom nastavlja svoju bogatu povijest. Prošle godine obilježena je 60-a obljetnica, u čijoj je prigodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo brodaru nagradu za doprinos razvoju i ugledu pomorstva u Republici Hrvatskoj.


Dana 1. lipnja slavi se Dan Rapske plovidbe kao sjećanje na 1. lipnja 1963. godine, kada je s preuređenim ribarskim brodom “Ćutin” otplovljena prva linija Jablanac – luka Rab, i kao zahvala otočanima koji su u to vrijeme donijeli hrabru i mudru odluku da osnuju svoju trajektnu flotu. Liniju Stinica – Mišnjak, na kojoj se sada plovi, održavaju 3 trajekta prosječne starosti 13 godina.


Prema redu plovidbe i putovanjima van reda plovidbe godišnje se otplovi oko 6.500 povratnih putovanja, dok se u cijelom dugogodišnjem razdoblju do sada prevezlo preko 35 milijuna putnika i preko 11,5 milijuna svekolikih kategorija vozila.

“Opće je poznato da županijske lučke uprave, u našem slučaju Senj i Rab, imaju važnu, a bolje je reći posebnu ulogu u razvoju trajektnog prijevoza i trajektnih pristaništa, pa koristimo priliku da ovdje pohvalimo Lučku upravu Senj koja je u luci Stinici izgradila novu rampu, koja je ovih dana puštena u promet.


Također je poznato da je brodar u fazi izrade idejnih projekata za električni trajekt.


Svjesni smo da je takva investicija zahtjevna i pionirska, ali i EU u svojim planovima daje tom dijelu, kako se popularno naziva dekarbonizacija pomorskog prometa, veliki značaj, pa se nadamo da će to poticajno djelovati na lučke uprave u izgradnji prateće infrastrukture takvoj vrsti trajekta.


Brodar ove godine obilježava 50-u obljetnicu u održavanju brodsko-putničke linije Rab – Lun, jer je 1974. godine, poslije ukinuća linije, koja je Lun preko Raba povezivala s Rijekom, kupljena brodica “Igor”.


Područje Luna do Novalje tada je administrativno pripadalo Rabu. Liniju sada održava brodica “Maslina”, a od 1. srpnja 2017. godine linija ima status međužupanijske linije. Upravo je u tijeku postupak javne nabave za održavanje linije za idućih 6 godina.


Turistička zajednica Grada Raba u obilježavanju 135 godina rapskog turizma dodijelila je Rapskoj plovidbi nagradu za 50 godina održavanja linije.


Ovogodišnja turistička sezona počela je na zadovoljavajući način, nadamo se da će tako i nastaviti, te izražavamo dobrodošlicu svima koji dolaze na Rab koristeći usluge Rapske plovidbe”, poručuju iz Rapske plovidbe.