ZAŠTIĆENE RIBLJE VRSTE

Pulski akvarij do vraćanja u more zbrinuo mladog sklata, u Jadranu rijetku zaštićenu vrstu!

Boris Bulić

Sklat sivac je zbog svoje prorijeđenosti u našem moru proglašen zaštićenom vrstom. Stoga je brigu o nedoraslom sklatu, koji je kao slučajni ulov završio u ribarskoj mreži preuzeo pulski akvarij.Prije desetak dana je jedan ribar iz Premanture, na dubini od 23 metra, u svojim trostrukim mrežama stajaćicama za sipe, na području rta Kamenjaka ulovio neozlijeđenu, mladu, juvenilnu jedinku dužine oko 60 centimetara ‘plosnatog morskog psa’. Naravno, brzo se ispostavilo da je neobičan pas zapravo kritično ugrožena vrsta sklat sivac (𝑆𝑞𝑢𝑎𝑡𝑖𝑛𝑎 𝑠𝑞𝑢𝑎𝑡𝑖𝑛𝑎, Linnaeus, 1758).


Budući da se radi o strogo zaštićenoj životinji, pulski akvarij je zatražio mišljenje nadležnog ministarstva za zadržavanje jedinke u akvariju zbog reprodukcije kao i repopulacije. No s obzirom da je rizik dugogodišnjeg držanja jedinke do postizanja spolne zrelosti velik, mladi sklat sivac će se vratiti u more.


Sklat sivac čeka povratak u more


Mužjaci sklata postižu spolnu zrelost pri duljini od 80, a ženke između 126 i 167 centimetara. Vraćanje životinje u more planirano je tijekom ovog tjedna u blizini njegova nalaza, kada vremenski uvjeti budu najpovoljniji.