RIBOLOVNI PRIBOR

Premda je većini ribolovaca cilj velika riba, svi jako dobro znaju koliko je sitna oprema bitna

Boris Bulić

Sitnice posložene na pravi način uvijek čine veliku stvar. Tako je i u ribolovu. Ako su najsitnije komponente u sisteme ukomponirane kako treba, uspjeh nikada ne izostaje.

TEHNOSFERE
Još ne tako davno, običnim smrtnicima nedostupne, tehnosfere su postale sastavni dio predveza kod većine ribolovaca. Riječ je o posebno konstruiranim kuglastim provodnicima koji omogućuju spoj dvaju ribolovnih struna različite debljine pod kutem od 90º. Te plastične kuglice sa dva provrta od kojih je jedan namijenjen za prolaz osnovnog dijela predveza po okomitoj osnovi, dok je drugi provrt vodoravan i kao takav namijenjen samoj prami, omogućuju najprirodniju prezentaciju ješke, što u konačnici donosi bitno bogatiji ulov.


Tehnosfere se koriste i na grubljim sistemima


Prame montirane preko tehnosfera se ne mrse, a okretanjem oko centralne osi imaju znatno širi djelokrug od klasičnih montaža, što je najizraženije u ribolovu neposredno ispod plovila.


Da prama ne bi spala, na strani suprotnoj od udice se veže čvorić, a da kuglica po osnovici ne bi šetala gore-dolje brinu se dva dodatna čvora.
Magične kuglice se mogu nabaviti u svim veličinama, od onih namijenjenih pramama promjera 0,08 milimetara do velikih kroz koje prolazi struna promjera čak 2,4 milimetra.


STOPERI


Stoperi se lako skladište i još lakše postavljaju


Najkvalitetnije ograničavanje hoda svih kliznih elemenata korištenih u sportskom ribolovu postiže se stoperima. Nezamjenjivi su plovkarošima, ali i udičarima koji love kanjčenicama, povrazima ili na fermu


Stoperi su dostupni u svim dimenzijama što znači da su predviđeni za kočenje na svim promjerima struna korištenih u sportskom ribolovu.


Montaža stopera je vrlo jednostavna. Dovoljno je strunu provući kroz oko na kome su stoperi nanizani, te prvog u nizu ‘svući’ na strunu.


Niska cijena i mala zapremina idu u prilog ovoj sitnici koja je nezaobilazan dio ribolovnog pribora.


POUZDANI SPOJEVI


Kopča duo-lock je jedna od popularnijih


Još jedna od sitnica koje trebaju svakom ribolovcu bez obzira na tehniku koju preferira su karabini ili kopče. To su spojni elementi koji se po potrebi mogu lako i jednostavno odspojiti. Primjenjuju se kod montaža varalica, ali i olovnica, predveza, plovaka, indikatora i još cijelog niza montažnih elemenata. Ono što se očekuje od kvalitetnog karabina je pouzdanost, nosivost, otpornost na koroziju te jednostavna montaža i demontaža.


Budući da se proizvode od inox žice nosivost im je iznimno velika.


ZOGULINI


Zogulini se proizvode i različitim oblicima i veličinama


Element o kome nerijetko ovisi izdržljivost strune, pravilna prezentacija, a često i domet, svakako je zogulin. Ipak, glavna mu je zadaća sprječavanje kovrčanja i sukanja strune. Razni brendovi proizvode različite zoguline, od onih običnih, linijskih, preko trostranih do kompliciranih tipa ‘crane’ ili pak onih sa ležajevima kakve potpisuje Sampo.


Naravno, za sve one koji trebaju kombinaciju. postoje i zogulini sa karabinom što mnogim ribolovcima itekako olakšava život, a povećava užitak u ribolovu.