RIBOLOVNI TERENI

Položeni tereni su često bogatiji ribom nego što se to misli. Evo kakvim priborom i tehnikom loviti na njima

Boris Bulić

U ovakvom ribolovu se lovi samo s jednim štapom, a zbog češljanja dna treba biti pripravan na gubitak pribora što podrazumijeva gomilu rezervnih predveza i olovnica. Ukoliko se poštuje pravilo o odnosu promjera i nosivosti, u zadjevima bi se trebali gubiti samo krajnji dijelovi predveza…Na većem dijelu položenih kamenitih terena dno, nakon relativno strmog pada prema dubini, prelazi u ravno pjeskovito-ljušturasto dno.


Na tom se prijelazu često zadržava udičarima zanimljiva riba poput fratara, kantara ili arbuna. Na takvim je terenima moguć lov i klasičnim natjecateljskim priborom koji podrazumijeva predvez s olovnicom na kraju osnove s dvije do tri prame vezane iznad olovnice.


Naravno, da bi ovakav lov imao smisla, sisteme valja izbaciti dalje od zone potencijalnih zadjeva, i bez obzira na rezultat izvući ih prije nego dolaskom u zonu kamenitog uspona postane kritično.
Idealni štapovi za ovakav lov su beach ledgering štapovi, i to ponajprije zbog reducirane težine, što omogućuje duže držanje u rukama bez zamora. Naravno, žilavost ovih štapova je također važan detalj, ponajprije zbog efektnih kratkih i brzih kontri.Premda se u ovakvom ribolovu često prakticira lov upredenicom, na potpuno kamenitim terenima najlonski je monofil zbog veće otpornosti na dodir s oštrim rubovima stijena ipak prvi izbor. Pritom bi svakako trebalo birati najlone s manjom istezljivošću kako bi kontre bile brže i učinkovitije.


Naravno, u ovakvom ribolovu se lovi samo s jednim štapom, a zbog češljanja dna treba biti pripravan na gubitak pribora što podrazumijeva gomilu rezervnih predveza i olovnica.


Ukoliko se poštuje pravilo o odnosu promjera i nosivosti, u zadjevima bi se trebali gubiti samo krajnji dijelovi predveza što je znatno ekonomičniji pristup. Dakle, najmanje nosive su prame, pa osnova predveza pa tek onda sama osnova.


Kameniti tereni okrenuti zapadu često su izloženi vjetrovima koji zapjene more. Na takvim je pozicijama vrlo izgledan ribolov á volo tehnikama, pri čemu je idealno loviti tako da povratni val odvuče ješku u lovnu zonu. Ovako se lovi ili iz ruke, što je s obzirom na vjetar u lice vrlo nepraktično, ili, što je puno praktičnije, bolognese štapom s dugim fluorokarbonskim predvezom naoružanim samo jednom udicom na kraju. Na ovaj se način vrlo uspješno mogu loviti veliki kantari, picevi ili salpe, ali i sva druga riba poput iglica ili brancina koji hranu traže pod pjenom nastalom razbijanjem valova o obalu.Ljubitelji ribolova plovkom na takvim kamenitim terenima će s lakoćom uloviti mnoštvo sitne ribe bez obzira koju tehniku i pristup koristili, pogotovo ako se za ovakav lov odluče u suton. Ipak, najbolje rezultate donosi match komplet s kliznim plovkom i dvije prame na predvezu naoružane udicama tipa crystal.


No bez obzira na koju se tehniku i ribolovni pristup odlučili, japanke na vrijeme zamijenite čvršćom obućom, a za ribu pripremite adekvatan prijenosni hladnjak kako vam trud ne bi bio uzaludan, a večer umjesto za roštiljem proveli na lokalnoj Hitnoj pomoći.