JASMIN ČEKIĆ

Podvodni ribolovac iz Rijeke o lovu na kavale: ‘Kvarner je prebogat ribom, samo treba biti uporan’

Boris Bulić

Radim zaron na poštu iz plitkog mora prema dubljem i na pola dubine, na nekih 8 metara vidim manje komade teške oko 1.5 kilograma, njih šest komada, a malo dublje dva teža, oko 2 do 3 kilograma…Iz Rijeke nam se javio Jasmin Čekić, podvodni ribolovac koji je u jednom od svojih posljednjih ribolovnih pohoda uspio pronaći kavale vrijedne pažnje. Evo što nam je Jasmin ispričao o tom svom podvodnom doživljaju:


– Podvodni ribolov mi je hobi već 35 godina i pod orem sam kad god to mogu. A početkom prošlog ljeta sam naletio na pošte od kavala. Bili su tu krasni primjerci od 0.5 do 3 kilograma, svi u jatima od po desetak komada po pošti. Kvarner je vrlo bogat ribom samo treba biti uporan. Našao sam i jednu poštu od kirnji, ali su još male, tek kilo do dva. Neka malo narastu pa ću ih posjetiti za par godina – priča nam Jasmin.


– Tako bih taktički, u periodu lovostaja na kavala, svaki put posjetio njihova staništa da se pomalo privikavaju na moju prisutnost.
A kad je lovostaj završio počeo sam prorjeđivati jata. Po svakoj pošti bih uzeo dva do tri primjerka. A Cijelu godinu sam ih gledao, pogotovo ove veće od dva kilograma, ali su se držali na distanci – nastavlja Jasmin svoju priču.– Jednom sam krajem ljeta, pogodio jednog tako daleko, ali dosta visoko pa mi se potrgao i zavukao u rupu što je naravno, tuga do neba.


– A u ovom zadnjem ribolovu ista priča, isti kaval. Radim zaron na poštu iz plitkog mora prema dubljem i na pola dubine, na nekih 8 metara vidim manje komade teške oko 1.5 kilograma, njih šest komada, a malo dublje dva teža, oko 2 do 3 kilograma.


Pomalo uz grote približavam se i biram većega koji je već prije imao susret sa strijelom.


Bez puno oklijevanja i kalkuliranja ispaljujem strijelu koja udara po sredini, Ovoga puta nema kidanja. Stao je pod ručnom jer je pogođen točno gdje treba – priča nam Jasmin Čekić.