ALEN HADŽIĆ

Podvodni ribolov strijelki je prava stvar! Dođu naglo i vremena za premišljanje nema jer su u idućem trenu daleko…

Boris Bulić

Najviše sam uspio izaći sa tri ribe na niski. Nastrijelim ih ja više, ali se oslobode skačući ili udarajući se o kamenje u plićaku.Sa Cresa nam se javio Alen Hadžić koji svoje ulove ostvaruje pod morem. Kao podvodni ribolovac do sada se okitio cijelim nizom trofeja, a strijelke su mu jedna od najdražih meta.


– Mogu slobodno reći da riba ponajbolje govori o lovcu. Moji su ulovi konstantni, od 1,5 do maksimalno 4,1 kilograma težine, za sada. Prošle sam godine ulovio ukupno 19 strijelki, a ove sam godine na broju 11 – priča nam Alen.

– Obalni sam igrač i lovim uz obalu cijele Istre i oko Cresa. Točne lokacije nikada ne otkrivam, najviše zbog sebe i svog mira. Lovim šuljom uz kraj i iz zasjede – nastavlja Alen svoju priču.


– Kad lovim, uvijek lovim selektivno birajući smo i isključivo najveće ribe. Budući da često nailaze u grupama, ciljano pokušavam uloviti najveću. Ponekad procijenim da je cijelo jato premaleno pa ih pustim čekajući novu priliku za hitac za kapitalniju lovinu.


Znao sam imati u jednom danu i pet pogodaka, ali sam na suho uspio izaći najviše sa tri komada na niski. Ostale bi se u žaru borbe skinule.Kad pogodim strijelku tada počinje nemilosrdna borba u kojoj riba, osim ako u startu nije smrtno pogođena, daje sve od sebe da se oslobodi. Kod slabijih pogodaka se krenu oslobađati strijele i to visokim skokom van mora pa mi se jedno pero sa strijele u takvom skoku zatvori. Drugi način koji strijelke često koriste je bijeg u plićak gdje se onda oslobađaju udarajući o kakav kamen i tako skidajući strijelu. Pritom često dere sebe,  u većini slučajeva donji dio trbuha – ispričao nam je Alen Hadžić.