Neobičan ulov

Pauk težak 1,5 kilograma! Ovaj ulov kapitalca u Jadranu donio poravnanje sa službenim rekordom

Boris Bulić

Veliki pauci nisu rijetkost no ovako veliki ne love se baš svakog dana. Ovaj pauk mrkulj (Trachinus radiatus, Cuvier, 1829) je težio ravno kilogram i pol!Iz Bigove  nam se javio Žarko Kraljević koji je uspio uloviti kapitalnog pauka mrkulja. Evo kako nam je to Žarko ispričao:


– Ma nema tu neke velike mudrosti.  Ujutro oko pet sati sam uhvatio dvije sipe na skosavicu i odmah jednu nanjeskao na pendulu.  Vuko sam je uz kraj, oko ponta Macke na 40 metara dubine polako po dnu nadajući se zubacu, no punih sat i po se ništa nije događalo. A onda nakon tih sat i po, na sipu se polakomio ovaj pauk. Premda je pružao popriličan otpor, znao sam odmah da nije car. Kad sam ga izvukao ispalo je da je težak kilo i po. Štap koji sam koristio je bio Okuma Eclipz 50-100 grama, a mašinica Okuma Azores 6500 – rekao nam je Žarko.


Žarkov pauk je težio kilogram i pol


Što reći nego veliko bravo jer je ovaj ulov pauka mrkulja (Trachinus radiatus, Cuvier, 1829), koji inače  može narasti do 40 centimetara dužine i težiti kilogram i pol, zapravo poravnanje sa službenim rekordom zabilježenim u knjizi Ivana Jardasa ‘Jardanska ihtiofauna’.