MONTAŽE ZA LOV LIGANJA

Panulate li lignje s jednom ili dvije skosavice?

Boris Bulić

Lignje se love na brojne načine pri čemu svaka tehnika ima svoje varijacije na temu. Posebno je zanimljiva kombinacija klasičnih plivajućih skosavica s 'Rapalama' kako lignjolovci vole nazivati wobblere s krunicom. No treba znati da lignja od svih jadranskih glavonožaca ima najrazvijenije oko i da je u stanju primijetiti doslovno sve na vašem sistemu. Stoga je jako važno da na predvezu bude sve tip-top, za što je korištenje fluorokarbona osnovni preduvjet…Lignje se love na brojne načine pri čemu svaka tehnika ima svoje varijacije na temu.


Posebno je zanimljiva kombinacija klasičnih plivajućih skosavica s ‘Rapalama’ kako lignjolovci vole nazivati wobblere s krunicom. Na kraju predveza se vezuje ‘Rapala’ dok se metar ispred, na prami duljine do tridesetak centimetara, najčešće preko trokrakog ‘crane’ zogulina, vezuje plivajuća skosavica. Takva je montaža primjenjiva jedino u jakom kurentu ili sporoj panuli gdje usljed povlačenja ‘Rapala’ zaranja, povlačeći klasičnu skosavicu za sobom. Ovakav se sistem najčešće vuče na vesla ili s minimalnim gasom.


Ne treba posebno naglašavati neophodnost fluorokarbona na predvezu.
Lignja od svih jadranskih glavonožaca ima najrazvijenije oko i u stanju je primijetiti doslovno sve na vašem sistemu. Stoga je jako važno da na predvezu bude sve tip-top, za što je korištenje fluorokarbona osnovni preduvjet.Inače, klasična montaža skosavica podrazumijeva peškafondo na kraju sistema uz dvije do tri skosavice montirane iznad peškafonda.


Način na koji ćete vezati peškafondo ovisi prvenstveno o tome da li ga namjeravate tijekom lova mijenjati ili ne. Veliki dio lognjolovaca ima već unaprijed složene kombinacije, pa kada ocjene da je vrijeme za promjenu sistema naprosto razvuku novi sistem, a stari spreme. Na takvim su sistemima montaže fiksne bez mogućnosti izmjene, a peškafondo je vezan klasičnim čvorom kakav se najčešće rabi za vezivanje vrtuljaka.


No ukoliko imate namjeru ‘pipkati’ i ispitivati što lignje vole te večeri, tada je poželjno peškafondo montirati preko kopče. Ukoliko je peškafondo napravljen tako da kopča ne prolazi kroz oko, tada možete oko jednostavno proširiti ili mu dodati alkicu preko koje ćete lako montirati kopču. Najjednostavniji, ali i najlošiji način spajanja koji omogućuje izmjenu je preko obične omče. Premda brz i jednostavan, ovakav spoj nakon nekoliko izmjena postane ispucan i zgužvan, sa vidljivim tragovima zamora materijala što je stanje koje u ribolovu uvijek treba izbjegavati.