RIBOLOVNE TEHNIKE – PANULA

Panula je pradavna tehnika i prava kruna ribolova. S njom nisu mogući slučajni ulovi

Boris Bulić

S obzirom na konstrukcijsku izvedbu, ukupnu količinu olovnog otežanja i ciljane lovine, razlikujemo dva osnovna tipa panule – laganu i tešku. Dok su u laganoj panuli lovina brancini, šaruni, lokarde, ušate i ostala slična riba koja se uglavnom zadržava u gornjim slojevima mora, glavna lovina teške panule su okrunjene kapitalne glave, prvenstveno zubaci i gofovi, no i neke druge pridnene vrste poput pagra ili kirnje.Na ljestvici ribolovnih tehnika, prema mišljenju većine udičara, panula zauzima sami vrh. Ova je pradavna tehnika po mnogočemu sama kruna ribolova, jer svojim selektivnim pristupom ne dozvoljava greške i slučajne ulove kakvi su česti u lovu ostalim tehnikama.


Prema službenoj definiciji, panula je udičarski ribolovni alat kojim se lovi iz plovila u pokretu. Iako točna, ova je definicija vrlo suhoparna jer samo povlačenje nekakve ješke, bila ona umjetna ili prirodna, ne znači praktički ništa. Panula nije samo alat već i način života. Biti panulašem znači biti korak ispred lovine, poznavajući njene navike i sva stanja. Za uspjeh u ribolovu panulom je potrebno izrazito dobro poznavanje terena i navika lovine, dok sposobnost ‘čitanja’ i prilagođavanja hidrometeorološkim uvjetima i stanjima mora često ima presudan utjecaj na konačan ishod.


Iščekivanje ribljeg poteza dok barka lagano klizi nad hridinastim dnom panulaša ispunjava izuzetnim užitkom. A trenutak udarca i zatezanje u tvrdo vrhunac je doživljaja koji svojom silinom doslovno opija tako da nije uzalud rečeno:
– Tko se u panuli jednom okuša i u tome uspije, taj se panule više nikada ne ostavlja…S obzirom na konstrukcijsku izvedbu, ukupnu količinu olovnog otežanja i ciljane lovine, razlikujemo dva osnovna tipa panule – laganu i tešku. Dok su u laganoj panuli lovina brancini, šaruni, lokarde, ušate i ostala slična riba koja se uglavnom zadržava u gornjim slojevima mora, glavna lovina teške panule su okrunjene kapitalne glave, prvenstveno zubaci i gofovi, no i neke druge pridnene vrste poput pagra ili kirnje.


I laganu i tešku panulu možemo povlačiti na tradicionalan i suvremen način pri čemu se na tradicionalan način lovi iz ruke, dok se u suvremenoj inačici koriste štapovi i role, odnosno multiplikatori.


Bez obzira za kakvu se panulu odlučili, cilj je uvijek isti – provući ješku na što je moguće prirodniji način po lovnoj zoni, što često nije lako. Naime, panulaška lovna zona se prostire od površine do ponekad i preko sedamdeset metara dubine, gotovo neposredno iznad dna koje je sve samo ne ravno. Osim toga, barkom, a onda i ješkom, se uglavnom prati linija obale koja je jednako valovita i neravna, pri čemu treba voditi računa o vlastitoj brzini, smjeru kurenta, vjetru…