RIBOLOVNE TEHNIKE

Ogromni dometi i daljine zabačaja nisu rezervirani samo za najiskusnije. I vi možete dobaciti preko stotke

Boris Bulić

Htjeli biste se daleko zabaciti, a ne možete. Možda uistinu i ne možete jer je oprema koju koristite pogrešno posložena.Lovite s obale i u prvim zabačajima dobijate arbune porcijaše. A onda se potezi prorjeđuju i tek se krajnjim naporima uspijevate dobaciti na prednji rub lovne zone. Stavljate težu olovnicu, a odmah zatim i skidate jednu udicu i tako dobijate dodatnih desetak metara. Slijede još dva-tri stidljiva griza i to je kraj. Jato je definitivno van dosega.


Da ste u barci, mogli biste za njima ili ih pokušati zadržati brumom, no ovako vam ostaje samo pozabaviti se sitnom obalnom ribom ili poći kući. A da ste na vrijeme mislili…


DUŽINA PUTA KRAK


Počinje se od malih nogu


Daljina izbačaja ovisi o mnoštvu faktora. Prvi i osnovni je prastari zakon fizike – dužina puta krak’, a što je u ovom slučaju tek do priče.
Pretpostavka je da se duži štap može znatno dalje dobaciti, ali i tu postoji granica. Da bi uspješno zamahnuli štapom od šest metara opterećenim olovnicom od 100 grama, uz savladavanje otpora zraka morate imati dobru zalihu mišića.


Tako je optimalna dužina štapa određena sposobnostima pojedinca. Stoga će se netko dalje dobaciti trometarskim, nego petmetarskim štapom.


AKCIJA I GRAMAŽA


Olovnica također mora biti aerodinamična i dovoljno teška


Akcija i gramaža štapova umnogome doprinosi njihovom dometu. Brzi štapovi vršne akcije uz primjerenu gramažu iznad 80 grama omogućiti će jednostavno zabacivanje bez rasipanja energije. Takav štap dužine primjerene konstituciji ribolovca može odraditi svoj posao bez greške.


No ima još jedna sitnica. Struna je često problem pri zabacivanju. Korištenje mekane strune, bez memorije olakšava zabacivanje jer nema neželjenog kovrčanja pri silasku sa špule. No isto je tako kontriranje, zbog velike istezljivosti takvih monofila, manje učinkovito.


Kruće strune omogućuju kvalitetnije kontre, ali istovremeno i zapinju u provodnicima i smanjuju domet.


UPREDENICA I SHOCK-LEADER


Kvalitetna upredenica na dobroj roli uz dobar štap su garancija dometa od preko 100 metara


Rješenje je vrlo jednostavno, a zove se upredenica. Manji dijametar će omogućiti nevjerojatan domet, zadržavajući pri tome potrebnu nosivost i direktan kontakt sa udicama. Neki natjecatelji koriste čak 0,08 milimetarske upredenice kao osnovnu strunu. Naravno da je pri tome potrebno koristiti i shock-leader, deblju monofilnu strunu koja amortizira prva, najjača naprezanja pri zabačaju. Taj je svojevrsni predvez najčešće dug 2,5 dužine štapa.


Upredenice se ne istežu pa je stoga potrebno prilagoditi i ostatak pribora inače može doći do ozbiljnih kvarova. Štapovi moraju imati SIC provodnike, a role kvalitetan ležaj na vodilici strune.


Sada imamo sve što nam je potrebno za dohvatiti one arbune. Dug štap vršne akcije, gramaže preko 80 grama, naoružan upredenicom malog promjera uz malo snažniji zabačaj lansirati će sistem preko 100 metara daleko. Ostaje nam samo naći poziciju i ispucati svoj provjeren sistem.