RIBOLOVNI SAVJETI

Odaberite pravu strunu koja će moći podnijeti ribolovni napor i formirajte ‘najslabiju kariku’

Boris Bulić

Gubitak predveza u ribolovu na stjenovitom dnu ne treba doživljavati dramatično. Dramatizirati treba jedino ako je na udici bila velika riba koju smo izgubili zbog zadjeva.U ribolovu na teškim stjenovitim trenima zadjevi su česti i oko toga nema smisla polemizirati. No na neke detalje koji će nam ribolov učiniti ugodnijim, a opremi produljiti radni vijek ipak na vrijeme treba obratiti pažnju. Tako slaganje odgovarajuće ribolovne opreme počinje davno prije planiranja samog ribolovnog pohoda, još u ribomaterijalu.


ABRAZIJA PRIJE NOSIVOSTI


Oko izbora strune nema puno dvojbe. U klasičnom ribolovu na fermu najlonski monofil je ispred najnosivijih uprednica. Suvremena proizvodnja ribolovnog pribora je otišla uistinu daleko, i ono što danas možemo naći na tržištu zadovoljava i najprobirljivije kupce. Pri izboru strune treba u prvom redu obratiti pažnju na nekoliko karakteristika koje najlonski monofil mora imati da bi udovoljio zahtjevima koje pred njega postavlja način na koji se lovi i teren na kome se lovi.


Najlonski monofil mora biti otporan na abraziju


Tako najlon mora ponajprije biti namijenjen morskom ribolovu, a sukladno tome i otporan na abraziju. Kada se sistem zabaci, ne vadi se svakih petnaest minuta da bi se provjerilo stanje, niti se pri ribolovu čekanjem na dnu, tzv. fermama, napetost najlona održava stalnim natezanjem preko role. Jedan dio najlona će za vrlo kratko vrijeme pasti na dno. Najčešće je to onaj dio bliži predvezu, a ako nemamo sreće, i onaj bliže obali. Prilikom kontriranja ćemo neminovno zastrugati po dnu koje je sve, samo ne ravno i glatko, zbog čega je otpornost na abraziju često daleko ispred nosivosti strune.


SVE JE TO DIO FOLKLORA
Predvez, to ne treba posebno naglašavati, mora biti manje nosivosti od osnovnog najlona, tako da pri zapinjanju ne gubimo ništa osim udice i nekoliko centimetara najlona do zogulina. Mnogi ribolovci uspoređuju samo promjere, no često se dogodi da kvalitetniji fluorokarbon manjeg dijametra može imati veću nosivost od deblje najlonske osnove.


Fluorokarbonska struna za predvez mora imati manju linearnu nosivost od osnove


Ako se koriste žičane udice, tada se u zadjevu mogu možda ispraviti  pa tako omogućiti da se kompletan sistem spasi, ali je istovremeno i rizik zbog gubitka kapitalnog ulova prilično velik. Zbog toga većina koristi jake, kovane udice, a izgubljene predveze zbog zadjeva udicama, doživljavaju kao dio folklora.