NA PREDATORE SA OBALE

Obalni ribolov nije rezerviran isključivo za sitnu ribu. U rukama vještog ribolovca se i običan plovak može pretvoriti u oružje za najljuće predatore

Boris Bulić

Uloviti veliku ribu s obale i nije neki problem, naravno, ako se zna što se treba napraviti. U ovo doba godine brojni predatori prilaze obali što je prilika koju bi bilo štete ne pokušati iskoristitiUzobalni tereni pogodni za ribolov špara, lužina, manula i slične ribe, često posjećuju i lice i gofovi. Nisu to neki kapitalni primjerci, no nisu ni tako mali da bi ih trebalo zanemariti.


Jedna od tehnika kojom možemo doskočiti tim brzim ribama je popularni spinning ili po naški obalno varaličarenje. Varalice, najčešće metalne poput kastmastera ili suvremenih baitcastera, pencila i brojnih njima srodnih modela, se nakon izbačaja provlače, što je moguće većom brzinom neprestano mijenjajući smjer povlačenja. Jedina je kvaka u tome što se pritom ne može ništa drugo raditi. Za one koji su došli uživati u ribolovu feederom ili matchom to i nije neko rješenje.


Spinning je jedna od najčešće korištenih tehnika za lov uzobalnih predatora


Praktičniji, a u obalnom ribolovu često i učinkovitiji je ribolov wagglerom.
Za takav ribolov je pogodan bilo kakav štap malo grublje akcije, duljine do 4 metra, dok se od role očekuje da ima kapacitet barem od 0,45mm/100m, s pouzdanom kočnicom. Osnovna struna bi trebala biti minimalno 0,45 mm, a jedino ako rabite upredenicu tada promjer može biti znatno tanji.


Na waggler plovak se zaveže fluorokarbonski predvez promjera 0,30 mm, dužine 120 – 150 cm, na čijem se kraju nalazi trokuka udica. Ješka je živa riba, a najučinkovitijima su se pokazale vrste koje žive na terenu na kojem lovimo. Nemojte se libiti staviti špara ili salpu, ako su to domicilne ribe. Montaža mora biti takva da nadjenuta riba nakon izbačaja ostane živa i svojim paničnim kretnjama isprovocira napad predatora.


Feluni mogu pružiti vrhunski ribolovni doživljaj


Sistem se izbaci u lovnu zonu, a štap se dobro usidri. Kočnica mora biti pritegnuta ‘do pola’ tako da pri napadu može potvrditi samoubadanje.


I dok taj štap čeka brze i nepredvidive felune i lice, vi se možete posvetiti svom feederu ili matchu, a kad začujete zujanje kočnice, požurite, jer vas čeka duga borba prepuna adrenalina i ribičkih strasti.


Naravno, takvoj će ješki teško odoljeti i brancin i strijelka, a u zavisnosti od terena i akvatorija nisu isključeni ni mnogi drugi predatori.