JEŠKA – CRVI

O izboru prave ješke često ovisi kompletan ribolovni uspjeh. Ponekad je dovoljno pogledati ispod vlastitih stopala…

Boris Bulić

Većina crva je gotovo svim ribljim vrstama krajnje atraktivna tako da im, ako su pravilno postavljeni na udice naprosto ne mogu odoljeti. A do crva nije teško doći. Potrebno je samo okrenuti prvi kamen u plićaku.U zoni plime i oseke živi mnoštvo organizama od kojih su nama, sportskim ribolovcima, najinteresantniji crvi, posebno oni mali crveni. Do njih se lako dolazi prevrćući kamenje i kopkajući po žalu kad se more povuče.


Vole pjeskovito-muljevito dno. Potrebno ih je brzo skupljati, jer brzina kojom se povlače u svoje vlažne i skliske kanaliće može impresionirati. Žive u aerobnom dijelu pijeska i blata na obali, tako da ako pri traganju naiđete na crni sloj, promijenite pravac, osim ako ne tražite bakterije, i to one, anaerobne.


Ukoliko je dno muljevito-pjeskovito, a spušta se blago i postepeno kakav je slučaj u uvalama dovoljno plitkim za gacanje, crviće možemo potražiti i u moru. Lopatom se zagrabi sloj dna i pretraživanjem na obali ili prosijavanjem kroz plutajuće sito, potraže se crvići.


Dobro naješkan crvić je savršena ješka
Na dno čiste, plastične posude prostre se deblji sloj krupnije granuliranog pijeska na koji se stavljaju ulovljeni crvići. Za kratko vrijeme crvići će napustiti glib i nečistoće iz gornjeg sloja i ukopati se u pripremljeni pijesak. Tada je još samo potrebno ukloniti gornji, prljavi sloj i crviće zajedno s pijeskom premjestiti u vlažnu krpu u kojoj ih čuvamo i transportiramo do mjesta ribolova. Ako ih ima toliko da nam omogućuju višesatno uživanje u ribolovu s obale ili broda, tada krpu s crvićima moramo češće vlažiti sa svježim morem.


Ješkaju se živi i čitavi. Vole ih gotovo sve ribe, a u ribolovu povrazom daju odlične rezultate.


U pretraživanju lopatom možemo naići i na morsku pjeskulju, crva čekinjaša koji može, poput velikog crva, svojim čeljustima lako zadati bolan ugriz. Bude dug do tridesetak centimetara. Zavisno od dužine, ješka se čitav ili se reže. Čuva se živ ili se soli, baš kao i veliki crv.


Ljepota morskog ljiljana je daleko ispred njegove lovnosti


Crve cjevaše tzv. morske ljiljane, nalazimo pričvršćene za tvrde kamenite podloge i do njih se najčešće dolazi ronjenjem, no njihova je ljepota daleko iznad njihove lovnosti.