HELENA FAFNĐEL

Nova vrsta u Rapskom akvatoriju! Do sada su otkrivene svega dvije ljušture ovog ježinca

Premda se istraživanjem podmorja Helena i njena obitelj bave hobistički, ovakvi su nalazi uvijek dragocjen doprinos znanosti i poznavanju života podmorja. Brissus unicolor je do sada u Rapskom akvatoriju bio nepoznata vrsta.S Raba nam se javila Helena Fafanđel s jednim, za taj dio Jadrana, rijetkim nalazom.


Njen otac Tihomir je roneći našao ljušturu ježinca Brissus unicolor.


– Moj tata Tihomir roni od mladosti na dah i zaljubljenik je u more kao i cijela obitelj. Tu je ljubav prema moru uspješno prenio i na mene tako da sam i sama sam počela roniti s tatom i nonićem od ranog djetinjstva. Kasnije sam počela roniti i s bocama i to mi je hobi kojim se bavim preko 15 godina. – kaže nam Helena.
– A budući da je mama Mladenka biolog, imamo i vlastitu privatnu zbirku školjaka od kojih su neke stare i više desetaka godina, a koju uglavnom tata i ja tijekom ljeta tu i tamo nadopunjujemo kojom novom ili poznatom vrstom. Tako je  tata, roneći uz otok Maman u Donjoj Supetarskoj Dragi na dubini od nekih 7-8 metara, pronašao ovog ježinca. Bio je do pola zakopan u pijesku tako da ga je odmah uočio, pažljivo izvadio iz pijeska i oprao – nastavlja Helena svoju priču.


– Ljuštura je bila jako dobro očuvana,  bez ikakvih oštećenja i kada ju je izvadio doimala se svježe otplavljena. Budući da je u našoj zbirci duže vremena ovaj ježinac stajao bezimen, odlučila sam potražiti pomoć u svojoj grupi ‘Puževi i školjke Jadrana’ na Instagramu, gdje smo konsultirajući se sa znalcima determinirali vrstu kao Brissus unicolor. Tata je u međuvremenu pronašao još jednog iste vrste na dubini od nekih 5 metara, također na pjeskovitom dnu, na poluotoku Kaštelina u mjestu Kampor na Rabu.


Obiteljska zbirka je bogata


Budući da svi ronimo često, a da osim na ta dva primjerka do sada nismo nikada naišli na Helena Fafanđel, smatramo da i nije baš česta vrsta u našem Rapskom akvatoriju.


Na spomenutim područjima ima jako puno jedinki iz infrarazreda Irregularia (latreille), no sa Brissus unicolor se, osim ova dva izdvojena slučaja, nikada nismo sreli – ispričala nam je Helena Fafanđel.