RIBOLOVNI PRIBOR

Nosite li ribolovni pribor po džepovima i najlonskim vrećicama ili ste opremljeni kutijama i ruksacima?

Boris Bulić

Malo je ribolovaca koji neće s neskrivenom znatiželjom zaviriti u tuđu ribolovnu kutiju. Iako je sastav tih kutija manje-više isti, uvijek postoji mogućnost da se ugleda nešto novo, dosada neprimijenjeno.Jedan dio ribolovaca u svoje ribolovne pohode odlazi u trenutku kada mu to padne na pamet. Na brzinu pokupi opremu koja mu je toga trena na raspolaganju s mišlju da će ono što mu nije spremno pripremiti kada dođe na poziciju. I uistinu, kad stigne do mora, tada traži udice, najlon, vezuje predvez, pri čemu na to uopće ne gleda kao na nepotrebno gubljenje vremena.


Drugi dio ribolovaca se ježi od pomisli na mogućnost takvog scenarija. Oprema je pažljivo i temeljito pripremljena davno prije tako da se na poziciji vrijeme posvećuje isključivo ribolovu.


A pasionirani ribolovci ništa vezano uz ribolov ne prepuštaju slučaju. Naravno većina ih je praznovjerna i u skladu s tim vjeruju u dobru i lošu sreću, ali samo u onom segmentu kada riba radi izrazito dobro ili izrazito loše. Sve ostalo je stvar kvalitetnog i temeljitog pristupa. Pritom uopće nije važno kojom se ribolovnom disciplinom, bavite i kakav oblik ribolova preferirate jer se na kraju sve svodi na isto – u ribolov valja doći pripremljen.

Izvrstan primjer dobre organiziranosti su natjecatelji. Dovoljno je za vrijeme natjecanja stati iza nekog natjecatelja petnaestak  minuta i pažljivo promatrati što i kako radi.


Površnim se gledateljima to može učiniti suvišnim i nepotrebnim jer natjecatelji love mahom sitnu ribu, no lovina je u cijeloj priči zapravo sporedna stvar. Ono što treba gledati je oprema i način na koji je koriste.


Čak i iskusni ribari mogu za kratko vrijeme otkriti niz korisnih i važnih detalja koji su itekako primjenjivi i u ostalim ribolovnim disciplinama i tehnikama.


A u trenutku kada natjecatelj ostane bez prame ili olovnice zamjena traje tek petnaestak sekundi nakon čega je pribor ponovo u funkciji, udice u moru  a vrh lagano povijen u očekivanju sljedećeg trzaja.


Naravno, to je sve izvodivo jedino ako je priprema odrađena kako valja.


A sva je ta priprema odrađena u miru, barem jedan dan prije ribolova.


Pretpostavka je da osnovni pribor imate – štap, rolu namotanu najlonom ili upredenicom te dovoljnu količinu sitnog pribora poput zogulina, fluorokarbona, udica olovnica, perli tehnosfera…


A ukoliko nešto nedostaje, najbliži ribomaterijal nikada nije predaleko.


Predveze je najbolje pripremiti na stolu koji ne mora nužno biti radni-ribolovni. Ako ukućani kojim slučajem nemaju previše sluha za vaše ribolovne potrebe tada vam je potrebno samo malo strpljenja jer će prije ili kasnije otići na kupanje pa će vam tako osloboditi nužan prostor.


Formiranje predveza je uvijek stvar osobnog pristupa i procjene, no promatrajući natjecatelje teško je osporiti učinkovitost i funkcionalnost dvostrano probušenih kuglica, takozvanih tehnosfera. Zahvaljujući ovim čarobnim kuglicama prame s okreću u svim pravcima što je u ribolovu često od presudnog značaja.


Iako se u početku može činiti kompliciranim, kada se malo ovlada tehnikom montaže, formiranje predveza s tehnosferama postaje rutina.


Ako ste dobro gledali što rade natjecatelji kada trebaju promijeniti predvez tada ste sigurno zamijetili da koriste plastične košuljice za registratore.Predvez na kojem se nalaze montirane prame pažljivo se slaže u košuljicu. Ako niste sigurni da ćete nakon slaganja uspjeti izvući nezamršen predvez, uvijek se možete pomoći samoljepljivim listićima iz memory-bloka. Udice se zabodu u krajeve papirića, a prame i osnova predveza u širokim lukovima se prihvate ljepljivim dijelom listića te se sve tako uredno složeno umetne u košuljicu. Usput se na listiću može nacrtati shema vezanog predveza, naznačiti promjer strune, veličina udica, namjena…


Jednako tako, poželjno je u pripremi imati i desetak prama s vezanim udicama. U slučaju gubitka prame, ne mora se mijenjati cijeli predvez već samo oštećena ili izgubljena prama.