FESTIVAL RIBOLOVA

Niste bili na Festivalu ribolova u Rijeci? Bacite oko da vidite što ste propustili pa da ne napravite istu grešku dogodine

Boris Bulić

Svaka je prijavljena brodica imala obavezu primiti i jednog natjecatelja koji ne posjeduje plovilo tako da je to natjecanje bilo zamišljeno više kao jedno veliko druženje koje povezuje ljude koji ponajprije vole more i ribolov…Uza sva naša Kvarner fishing okupljanja došao je napokon red i na glavni ovogodišnji događaj, Festival ribolova, kojeg smo odlučili održati u lučici Grčevo.


U dogovoru s dragim prijateljima iz SRK Viktor Lenac odlučili smo zajedno organizirati revijalno natjecanje iz brodice koje se od ostalih sličnih natjecanja ipak razlikovalo i to po jednom jako bitnom detalju.


Naime, svaka je prijavljena brodica imala obavezu primiti i jednog natjecatelja koji ne posjeduje plovilo tako da je to natjecanje bilo zamišljeno više kao jedno veliko druženje koje povezuje ljude koji ponajprije vole more i ribolov.
Naravno, u pozadini je bila i velika ribarska fešta koju su vrijedni članovi SRK Viktor Lenac odradili na profesionalnoj razini.


A tu je bilo svega, od skuša na gradelama do daganja na buzaru koje su zamirisale Pećinama na kojima se orila živa glazba, nazdravljalo se i izmjenjivala su se ribolovna iskustva do dugo u noć, čak kasnije i u beach-baru Pajol koji je spremno popratio cijelo događanje.


Tako su te subote, 16. rujna već od ranog jutra u lučicu počele uplovljavati brodice tako da je do početka natjecanja Festivalu ribolova pristupila 30 brodica s 81 ribolovcem, što lokalnima, što iz unutrašnjosti, pa čak i iz susjedne nam Slovenije, dok su brodice bile mahom brodice domaćina, okolnih lučica i klubova.


Najteže je bilo izorganizirati da se po svakoj brodici pravilno rasporedi po jedan natjecatelj koji ne posjeduje plovilo, a što je, kako smo već rekli, zapravo bio i osnovni preduvjet za sudjelovanje na ovom Festivalu ribolova.


Propozicije su bile klasične, primjerene za ribolov iz brodica s tim da je najmanja riba na predaji ulova morala biti iznad 18 centimetara.


A onda je u 10:00 sati oglašen i start nakon čega su sve brodice odjurile prema svojim ‘tajnim’ pozicijama koje su se nalazile na potezu od Urinja do Molo Longa.


A da doživljaj bude potpun pobrinulo se i prekrasno vrijeme koje je unatoč svim lošim meteorološkim prognozama od prije par dana, suncem pratilo ovo natjecanje.


Lovilo se svašta, od fratara preko arbuna i ugora, pa do škarpina, a što je samo potvrdilo dobar odabir termina i pozicije.


Završetak natjecanja je oglašen u 15:00 sati nakon čega su se natjecatelji zaputili prema sudačkom brodu koji ih je čekao usidren ispred Grčeva.


Suci su nakon pristajanja, premda su imali pune ruke posla, vrlo brzo odradili svoj posao pa se moglo pristupiti i dodijeli nagrada i priznanja.


Tako je svaki prijavljeni natjecatelj obradovan poklonom s tim da su se zahvaljujući sponzorima pripremile i bogate nagrade uz pehare i medalje za prva tri mjesta, najveću ribu natjecanja, najmlađeg i najstarijeg natjecatelja te za Miss Festivala, ribolovku koja je imala naj-rezultat.


A nakon podjela nagrada uručeni su i pokloni Mateu Mandiću i Tinu Kovačiću, našim polaznicima Male KF škole ribolova za ostvaren uspjeh u kategoriji U-16 na jednom nedavnom održanom natjecanju gdje su osvojili treće mjesto sa 103 ulovljene ribe.


A nagrađeni natjecatelji na Festivalu ribolova ove godine su:


  1. Damir Nožica – 2810 bodova
  2. Miki Skandović – 2470 bodova
  3. Igor Rabar – 2230 bodova

Miss festivala – Arsenija Marečić – 1700 bodova


Najveća riba – Siniša Gulić – Ugor 1800 bodova


Najmlađi natjecatelj – David Stefanović


Najstariji natjecatelj – Ive MakovićSvakako bi se posebno zahvalili odboru, članovima i predsjedniku Srk Viktor Lenac Igoru Tolji, koji su s nama sudjelovali u organizaciji ovog festivala kao i svim sponzorima i donatorima koji su svojim donacijama pomogli da ovaj Festival ribolova dosegne jedan posebno visok nivo.


Iskreno se nadamo da će ovo natjecanje zaživjeti i postati tradicionalno. Vidimo se dogodine.


A svi koji žele vidjeti kako je toga dana sve to izgledalo trebaju samo kliknuti ovdje.


 Napisao: Kvarner fishing

Snimio: Marko Matešić