NA PALAMIDE S OBALE

Ne znate kako uloviti palamidu s kraja? Ništa lakše, kaže Mario koji ih lovi spinerskim i jigerskim tehnikama

Boris Bulić

Za palamidu nije bitno da predvez bude tanak jer kad lovi u jatu jako je agresivna i proždrljiva pa čak i više puta udara u istu varalicu bez obzira na debljinu predveza. Kad se zakači, gotovo da nije potrebna kontra jer silovito povuče te se sama zakači toliko jako da je padanje vrlo rijetko. A borba je nešto nezaboravno…Iz Marčelja kraj Rijeke nam se javio Mario Blažević, ribolovac koji ne propušta dobre ribolovne prilike. Ovoga su puta palamide bile na meti koju je Mario očito pogodio samo tako. Evo što nam je Mario rekao o tome


– U proljeće kada se more počinje lagano zagrijavati kreće i lov palamide sa obale. Tada ona formira jata ili plove i prilazi na svega nekoliko metara od obale u potrazi za sitnom ribom. Najaktivnije su, kao i ostale ribe u moru, u svitanje i u sumrak, ali u to doba godine ni kroz dan nisu rijetkost – priča nam Mario.

– Štap i rola moraju biti za spin tehniku. Ta oprema mora biti lagana jer ribolov može biti satima bez ikakve aktivnosti, a onda u 15 minuta ludilo. Zato teška oprema nije za tu vrstu ribolova.


Ja stavljam upredenicu 0,16 i predvez od fluorocarbona FXR 0,47 – nastavlja Mario svoju priču.– Za palamidu nije bitno da predvez bude tanak jer kad lovi u jatu jako je agresivna i proždrljiva pa čak i više puta udara u istu varalicu bez obzira na debljinu predveza.


Kad se zakači, gotovo da nije potrebna kontra jer silovito povuče te se sama zakači toliko jako da je padanje vrlo rijetko. A borba je nešto nezaboravno jer malo koja riba pruža takav otpor na štapu! Najbolje grize kad je kišno i tmurno vrijeme, pogotovo za juga.


A ja ih najviše lovim na voblere od 14 centimetara i jigove od 40 grama – ispričao nma je Mario Blažević.