OVČICA

Ne propustite priliku! Ranojutarnji ribolov na pustim pješčanim plažama može nasukati velike ovčice koje priželjkuje svaki ribolovac

Boris Bulić

Ovčica ima prilično istezljiva usta pa do kačenja najčešće dolazi samoubadanjem. Ipak, kontra je obavezna jer na drugoj strani i ne mora biti ovčica već nešto što bez kontre možda i nećete uspjeti zakačiti…Privredni ribolovci ovčice najčešće love mrežama stajaćicama, kočama, ludrom, te vršama, dok je sportski ribolovci love udicom, panulom, ostima pod sviću, te podvodnom puškom.


Udicom se ovčicu lovi kao i sve ostale pridnene ljuskavke. Sistem se formira od najlona debljine 0,30 – 0,40 milimetara s kliznom olovnicom, teškom 40 – 60 grama, čiji se hod prema udici ograničava zogulinom. Premda ovčica nije posebno osjetljiva na kvalitetu strune, fluorokarbonski predvez debljine 0,25 milimetara ipak donosi bolje rezultate.


Izbor udice nije teška zadaća. Bilo koji model namijenjen ljuskavkama je više nego dobar odabir.
Štap bi trebao biti dug oko tri metra, vršne akcije, težine bacanja ne nužno veće od 60 grama. Mogu se koristiti i svi surf kompleti, pogotovo ako se lovi na plitkim, položenim obalama, kakve su primjerice pješčane plaže, no ja osobno preferiram štapove niže gramaže jer je sa njima doživljaj uvijek veći.


Pri izboru role treba voditi računa prvenstveno o otpornosti na sol, dok je izbor marke, prijenosnog omjera i kapaciteta u priči o ovčici stvar ukusa i osobnih sklonosti. Naime, ovčica je loš borac i ne pruža osobit otpor, tako da se bez većih problema može nasukati i sa lošijim priborom.


Sve su ‘pale’ u sat vremena


Jedino što toplo preporučujem je korištenje popularnih baitrunnerica. Naime, ponuđeni mamac ovčica neće odmah progutati, već će ga najprije odvući nekoliko metara i tek ga onda pokušati probaviti. Stoga bi joj to trebalo i omogućiti. Role sa slobodnim hodom špule su stvorene upravo za takve situacije.


Naravno, u takvim se trenucima teško obuzdati i ne udariti kontru čim struna krene sa kalema, što realno gledano i nije neki veliki propust, jer ovčica ima prilično istezljiva usta pa do kačenja najčešće dolazi samoubadanjem. Ipak, kontra je obavezna jer na drugoj strani i ne mora biti ovčica već nešto što bez kontre možda i nećete uspjeti zakačiti.