CRVI KAO JEŠKA

Ne možete pogriješiti: Jeste li znali da će riba, čak i kad je sita, uvijek zagristi u crva?

Boris Bulić

Crvi spadaju u niže avertebrate i ima ih sva sila. Ipak, unatoč činjenici da ih većina nije iskoristiva u ribolovnom smislu, ostaje ih dovoljno koji su itekako traženi zbog svoje lovnosti. Jedan od najpopularnijih i najtraženijih crva je svakako veliki morski crv iz roda Eunice koji naraste i preko tri metra dužine.Jedan od najvažnijih detalja u ciljanom ribolovu udicom je svakako pravilan odabir ješke. Bez dobre ješke i najkvalitetnija oprema podbacuje a konačan rezultat redovito deprimira.


No nije uvijek lako doći do dobre ješke. Ponekad smo prisiljeni improvizirati i loviti na ješku neprimjerenu lovini, pri čemu je pitanje odabira ješke u odnosu na lovinu posebna priča. Da stvar bude još kompliciranija, kriterij po kome se određuje kvalitete ješke najčešće je subjektivan i samim time nemjerodavan.


Ipak, bez obzira na sklonost pojedinaca određenom pristupu, malo je udičara koji mogu osporiti crve kao vrhunsku ješku.
Naravno, i ovdje postoji unutrašnja podjela prema kojoj svaki crv lovi svoju ribu, no to je zapravo istini za volju samo puko perfekcionističko pretjerivanje.


Istina je da će se s nekim crvima ostvariti bolji rezultati čemu je najčešći razlog sama fizička veličina ješke. Jednako je važan i ispravan način nadijevanja na udicu, te u pojedinim slučajevima i prihrana.


Razlog visoke učinkovitosti crva kao ješke nije nikakva tajna. Ribe koje su temeljno karnivorno orijentirane nikada neće propustiti priliku za kvalitetnim obrokom. Sa nutricionističkog stajališta crvi su veliki izvor proteina i niti jedna riba koja ima zdrave receptore tu činjenicu ne može ignorirati. Pritom se takvim nagonima ne upravlja na svjesnoj već na onoj bazičnoj, instinktnoj razini. Tako će riba bez obzira na stanje sitosti uvijek i bez iznimke zagristi u ponuđenog crva.


Crvi spadaju u niže avertebrate i ima ih sva sila. Ipak, unatoč činjenici da ih većina nije iskoristiva u ribolovnom smislu, ostaje ih dovoljno koji su itekako traženi zbog svoje lovnosti.


Jedan od najpopularnijih i najtraženijih crva je svakako veliki morski crv (Eunice aphroditois, Pallas 1778) iz roda Eunice koji naraste i preko tri metra dužine.Možemo ga pronaći duž cijele Jadranske obale na gotovo svim tipovima dna. Lovi se posebno konstruiranim napravama, tzv. trapulama, koje su najčešće kvadratnog, rjeđe okruglog presjeka, a napravljene su tako da crv, povlačenjem postavljenog mamca, aktivira mehanizam sličan mišolovki, koji ga tada prikliješti. Tako prikliješten se iz rupe izvlači najčešće pomoću prazne plastične boce koja se kači za samu trapulu. Naravno, ako se uzme prevelika boca, crv će lako pući. Optimum je boca od 1,5 litre, tek nešto više od pola napunjena morem.


Veliki je crv noćna životinja i da bismo ga danju natjerali da izađe, moramo mu ponuditi izrazito mirisnu ješku. Za to se najčešće koristi usmrđena srdela ili nerijetko ljudski izmet, oboje uvezani u običnu žensku čarapu.


Ako je neozlijeđen, živim se može održati danima, pod uvjetom da mu se more redovito mijenja. Najcjenjeniji je onaj ulovljen na kamenitom terenu, tzv. crv od kamena. Najžilaviji je, a i boje su mu najživlje. Premda većina ribolovaca smatra da crva treba držati u posudi s malo mora, praksa je pokazala da će znatno dulje živjeti u posudi sa više mora, naprosto stoga jer u tom slučaju ima više kisika na raspolaganju čime je stanje stresa donekle ublaženo.