Ribolovna iskustva

Nakon ulova tako velike ribe mi je ostao samo žal…

Boris Bulić

Pao je naivno, poput kakvog mulca, a možda sam mu jednostavno dosadio jer mu je bilo vrijeme. Bio je dug 52 centimetra i težak 2,5 kilograma, zasigurno jedan od najvećih ikada ulovljenih u našem moru…S Čiova, iz Okruga Gornjeg nam se javio Mateo Đido, podvodni ribolovac koji je uspio ostvariti ulov pica kakav se ne ostvaruje baš svakog dana. Evo što nam je Mateo rekao o tom svom podvodnom doživljaju:


– Većina ribolovaca će kao svoj najdraži ulov navesti nekog kapitalnog zubatca, gofa ili pak kirnju.


Ni u mom ribolovnom opusu ne nedostaje lijepih primjeraka spomenutih vrsta, no nešto što ću pamtiti cijeli život je zasigurno ovaj fosilni primjerak pica koji je vjerojatno bio stariji od mene. Pravi dida – priča nam Mateo.
 


– Bilo je to sad već davne 2013. godine. Viđali smo se na južnoj strani Čiova godinama i ciljano sam išao u lov na njega. Nakon par godina, već sam bio odustao jer me je do tada bezbroj puta nadmudrio tako da bih se svaki puta iz ribolova kući vraćao razočaran – nastavlja Mateo svoju priču.


–  No, jednog jutra, sreća mu je okrenula leđa, a moja se upornost isplatila. Pao je naivno, poput kakvog mulca, a možda sam mu jednostavno dosadio jer mu je bilo vrijeme.


Bio je dug 52 centimetra i težak 2,5 kilograma.To je bio zasigurno jedan od najvećih ikada ulovljenih u našem moru.


No ono što me posebno fasciniralo su sve te nijanse i boje koje su se prelijevale od glave do repa.


Nikada nisam vidio ništa slično i ne znam s čim bih ga usporedio. Bio je pun pjega pocrnio od starosti.


Sreća i ponos zbog takvog ulova su trajali neko vrijeme, no svemu što je lijepo, nažalost, ipak dođe kraj. Naposljetku je ostala samo žal jer sam shvatio da ću takvog teško više sresti – sa sjetom nam priča Mateo.– Međutim, jedan od 800 grama, istina trostruko lakši, ulovljen je neki dan, deset godina kasnije, na istoj pošti, samo malo dublje.


To mi budi nadu da je možda još poneki ‘dida’ tu negdje.


Al’ znam, ovaj put će bit puno teže. Drže se dosta dublje i puno su pametniji.


Kako god bilo, izazov je prihvaćen – ispričao nam je Mateo Đido.


A sve koje zanima kako je taj susret izgledao pod morem to mogu vidjeti ovdje.