15. izdanje

Najavljen Crofish: Susret ideja, inovacija i iskustva koji oblikuju budućnost ribolova

Milan Pavlović

Predstavit će se više od 80 izlagača - Robert Momić, Loris Peršurić i Emil Priskić / Foto Milan Pavlović

Predstavit će se više od 80 izlagača - Robert Momić, Loris Peršurić i Emil Priskić / Foto Milan Pavlović

15. međunarodni sajam ribarstva Crofish bit će održan od 24. do 26. studenoga u PorečuCrofish nije samo sajam proizvoda i opreme već je i mjesto na kojem se susreću ideje, inovacija, kao i iskustva koja oblikuju budućnost ribolova, kazao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić najavljujući još jedno izdanje velikog međunarodnog sajma ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi koji će se koncem ovog tjedna tradicionalno održati u dvorani Žatika u Poreču.


Petnaesti međunarodni sajam ribarstva Crofish održat će se od 24. do 26. studenoga u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije koja sajam organizira koristeći sredstva Operativnog programa za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.


Bogat program


U dvorani će više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske predstaviti proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata, plovila te sve za opremanje i zaštitu plovila, zaštitne odjeće, opreme za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi.
Prezentirat će se i kompletna oprema za uzgoj školjkaša i ribe. Predstavit će se i proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova, a bit će predstavljene inovacije za čišćenje vodenih ekosustava.


Ove godine sudjeluje i rekordan broj odgojno-obrazovnih i istraživačkih institucija. Bit će tu, kako je najavljeno, i specijaliziranih vozila za prijevoz – hladnjača, brodskih i izvanbrodskih motora, elektromotora, rezervnih dijelova, propelera, ledomata, šokera, grijalica, radiokomunikacijska oprema i pribor, brodska elektronika i telekomunikacije i ostalog bogatog asortimana.


Uz to, brojni su i stručni sadržaji, pa će tako predstavnici Ministarstva poljoprivrede, znanstvenih institucija i drugi predavači upoznati posjetitelje i javnost s aktualnostima na području morskog ribarstva, ekologiji, novostima u akvakulturi, invazivnim vrstama u Jadranskom moru te mogućnostima korištenja potpornih sredstava.


Gosti iz Italije održat će predavanja o njihovim iskustvima s gospodarskim korištenjem plavog raka i značaju kontroliranog korištenja resursa plavoperajne tune, a u sklopu sajma održat će se i susret hrvatskih LAGUR-a te sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.


Aktualne teme


Crofish će, kao i svake godine, biti prilika i za razgovor o aktualnim temama od posebne važnosti za ribare, a to je u segmentu plave ribe svakako nužno smanjenje kvote.


– To je problematika i pitanje o kojem će se raspravljati, jer znamo da narednih godina moramo doći do 45 tisuća tona godišnjeg ulova, a mi smo lovili 65. Znači to je drastično smanjenje koje će se reflektirati na cijeli sektor s obzirom na to da znamo koliko je za nas važna srdela.


Tu je svakako i novi ciklus scrapinga, odnosno otkupa i demoliranja starih ribarskih brodova, te još niz drugih tema koje su izuzetno bitne za budućnost naše djelatnosti, kazao je Momić.


Istarski obrtnici će taj sajam ove godine prvi put organizirati u suradnji s kolegama iz Primorsko-goranske županije, a predsjednik tamošnje komore Emil Priskić kazao je kako im je zadovoljstvo surađivati na projektu koji ima izuzetan značaj i izvan granica naše zemlje.