VII MEMORIJALNI KUP TONČI SPAVALICA

Na virskom braku ima ribe za sve! Sedam ekipa za četiri sata lova ulovilo preko 13 kilograma kvalitetne ribe

Boris Bulić

Ovo je natjecanje pod nazivom 'Kup svetog Ivana' pokrenuto prije 19 godina, na inicijativu tadašnjeg predsjednika ŠRD – Vir, Antonia Liverića Spavalice. U međuvremenu je Kup postao i međunarodni te je privukao i vrhunske udičare iz svih kategorija. Od 2015. godine Kup je promijenio naziv u Memorijalni kup Tonči Spavalica.Nakon što je u lipnju ove godine, ponajprije zbog neizvjesnih epidemioloških uvjeta koji su tada vladali odgođen, u nedjelju, 5 rujna, u organizaciji ŠRD Vir – Vir je održan, sedmi po redu, Memorijalni kup Tončija Spavalice, natjecanje u udičarenju iz usidrene brodice. Lovna je zona bila ponad Virskog braka, kako domaći vole reći ‘na crvenoj zemlji’.


Okupljanje je počelo u Lučici oko 6 ujutro gdje su natjecateljima podijeljeni startni brojevi i vrećice za ulov. Budući da je do zone lova trebalo ploviti oko pola sata dogovoreno je da se svi natjecatelji trebaju okupiti oko sudačke brodice da bi nakon što glavni sudac natjecanja Boris Bulić oglasi start svi imali podjednake uvjete za kvalitetno sidrenje.


A budući da je termin natjecanja kolidirao s Međužupanijskim natjecanjem za seniore, na ovom se kupu nisu pojavili brojni natjecatelji iz te kategorije tako da je na kraju nastupilo tek sedam ekipa, što naravno, nije nimalo utjecalo na dobro raspoloženje i kvalitetno druženje začinjeno neizbježnom natjecateljskom konkurencijom.
Propozicije su bile standardne s tim da se nisu bodovali ulovi kneza, bugava, morskih pasa, mačaka, ugora i murina, pri čemu je donja granica za validne ulove bila 15 centimetara.


I premda je u najavi bio burin, natjecatelji su lovili po bonaci koja je tek pred kraj natjecanja prerasla u nekakvu buru po levantu u okretanju na tramuntanu, no sve to jako daleko od neugodnog.


Zvonko Gašpar i Ivica Bulić se se natjecanja tradicionalno vraćaju u teglju


A da ne bude baš sve glatko pobrinula se penta na brodici u kojoj su bili Ivica Bulić i Zvonko Gašpar, koja je povremeno trokirala tako da su ta dva natjecatelja morala u tegalj što zapravo nije ništa neobično jer se tom timu takve stvari redovito događaju tako da su svi zaključili kako problem nije ni u brodovima ni u motorima već u njima dvojici.


A po povratku je sve išlo po uobičajenom ključu. Dok su natjecatelji u konobi Kod Spavalice ručali, odrađeno je vaganje koje je pokazalo koliko su udičari vješti i koliko je Virsko more ipak bogato ribom. Ulovili su ukupno 13250 grama ribe od čaga su većina bili arbuni, veliki batoglavci, fratri dok su ostatak ulova činile pirge, špari, pauci uz jednu kapitalnu smokvu tešku 627 grama.


I nakon žalbenog roka koji nitko od prisutnih nije iskoristio ni za kakvu žalbu, odrađeno je i proglašenje najuspješnijih.


Najuspješniji natjecatelji su se okitili medaljama i peharima


Tako je u kategoriji ruka-brod prvo mjesto osvojila ekipa u sastavu Ante Crnjak, Branko Dabičić i Šime Dabičić koji su kao jedini natjecatelji u ovoj kategoriji u startu sebi osigurali zlato.


U kategoriji štap-brod najbolji su bili Duško Mazić – Palestrina, Oliver Alaburić i Zlatko Janči koji su ulovili 4949 grama ribe, drugi su bili Renata Antičević, Robert Antičević i Damir Đurašević s 3501 gram ribe, a treći Ivica Bulić i Zvonko Gašpar sa 2330 grama ribe.


Najtežu ribu natjecanja, vranu, ulovio je Oliver Alaburić


U obliku benkovačke Cuvé buteljke dodijeljena je i nagrada za najtežu ribu koju je ulovio Oliver Alaburić, dok je tradicionalnu nagradu u obliku boce Plavca za fair play odnijela najlošije plasirana ekipa u sastavu Dejan Šimić Milka Fider i Josip Stipić.


Inače je ovo natjecanje pod nazivom Kup svetog Ivana pokrenuto prije 19 godina, na inicijativu tadašnjeg predsjednika ŠRD – Vir Antonia Liverića Spavalice. U međuvremenu je Kup postao i međunarodni te je privukao i vrhunske udičare iz svih kategorija. Od 2015. godine Kup je promijenio naziv u Memorijalni kup Tonči Spavalica, s tim da je ulogu predsjednice kluba preuzela njegova kćer Elizabeta Fumić koja uz pomoć svog brata Roberta Liverića i obitelji te prijatelja kluba, nastavlja ovu svima dragu tradiciju.