MATE GALIĆ

Na tunju sa obale u kaštelanskom zaljevu ulovio kavalu tešku 1,6 kilograma

Boris Bulić

Ješka je bio živi crv, a najlon obični s tim da je predvez bio fluorokarbonski promjera 0,30 milimetara. I u jednom se trenu najlon zategao, ja sam udario kontru i polako na suho izvukao kavalu...Iz Splita nam se javio Mate Galić, ribolovac koji lovi na tradicionalan način, na tunju iz ruke. Ovoga je puta Mate lovio noću i ulovio nešto što se baš i ne lovi toliko često, barem ne sa obale.


– Ma nema se tu puno što pričati. Riba kao i svaka druga riba. Lovio sam u Kaštelanskom zaljevu na običnu tunju. Ješka je bio živi crv, a najlon obični s tim da je predvez bio fluorokarbonski promjera 0,30 milimetara – priča nam Mate.

– I u jednom se trenu najlon zategao, ja sam udario kontru i polako na suho izvukao kavalu od 1.60 kilograma. Po meni to i nije neki posebni događaj, možda smo zato što ih danas ima znatno manje nego prije.


Sjećam se da smo ih jedno jutro, davno, u Žukovoj na Hvaru, prijatelj i ja uvatili jedanaest komada, a svaka je bila preko 70 deka. Danas toga nažalost više nema – ispričao nam je Mate Galić.