LUKORANSKI CRNILO KUP 2022.

Na najvećem natjecanju u lignjolovu na Jadranu lignje je lovilo čak 166 dvočlanih ekipa

Boris Bulić

U subotu je u Lukoranskom portu bila velika gužva. Skupilo se 166 brodica kako bi se natjecali u najmasovnijem lignjolovu na Jadranu. I premda je ulovljeno jako puno liganja, za prvo mjesto je bila dovoljna samo jedna prava 'mrcina'…U subotu, 08. listopada 2022. godine, u organizaciji Udruge mladih Jarac – Lukoran i SRD Harpun iz Zadra održano je u Lukoranu tradicionalno šesto natjecanje u lignjolovu ‘Crnilo kup 2022.’


Natjecanju se odazvalo 166 dvočlanih ekipa što je definitivno najmasovnije okupljanje ovog tipa na Jadranu. Iako je većina brodica imale zadarske registarske oznake bilo je toga dana u Lukoranskom portu brodica i iz Preka, Biograda, Dubrovnika, Paga, Rijeke, Rogoznice, Sali, Silbe, Starigrada i Vodica. Natjecanje se održalo na području od punte Ćinta u smjeru Ugljana do punte Barićeve u smjeru Sutomišćice, od 17:30 do 20:30 sati.


Lignje nisu bile velike, ali to nikome nije smetalo za guštanje u lovu


Nagrađeno je prvih deset najuspješnijih ekipa s tim da su prve tri, naravno dobile i posebna priznanja.
Tako je prvo mjesto s ukupnim ulovom mase 1105 grama osvojila ekipa u sastavu Marko i Ivan Jurin iz Zadra. S ukupnim ulovom mase 1010 grama, drugo mjesto zauzeli su Zlatka i Orjen Blaslov iz Kali, a treće mjesto, s ulovom mase 905 grama, Marijan Todorović i Roko Kučina iz Neviđana.


Prvo mjesto s ukupnim ulovom mase 1105 grama osvojila je ekipa u sastavu Marko i Ivan Jurin iz Zadra


Najveću lignju natjecanja, tešku 1105 grama, ulovili su prvoplasirani Marko i Ivan Jurin za što su također dobili posebnu nagradu, dok je nagradu za najbolju lignjolovku osvojila drugoplasirana Zlatka Blaslov.


S ukupnim ulovom mase 1010 grama, drugo mjesto zauzeli su Zlatka i Orjen Blaslov iz Kali


Novitet Crnilo kupa su bile i nagrade ‘Lucky Loser’ za pet nasumično izvučenih ekipa koje su se ždrijebale među preostalih 99 ekipa koje su prijavile ulov. Ti su sretni dobitnici ove godine bili Sanja Sikirić-Vučković i Mirko Sikirić, Ivan Vrkić i Jure Javoran, Gašpar Perić i Nikola Pavin, Marko Ljubetić i Marko Višić te Ernesto Šimac i Lovre Herenda.


Treće mjesto, s ulovom mase 905 grama, su osvojili Marijan Todorović i Roko Kučina iz Neviđana


A nakon vaganja sav ulov, kao i ostale morske delicije poput srdela, tune, lokardi i podlanica na žaru, pripremljene su za sudionike i goste. Naravno vrijedne mještanke su se pobrinule za kolače iz koje su posluženi likeri i rakije te hladna predjela, a za dobru atmosferu u prvom dijelu prije isplovljavanja klapa Lanterna, te nakon proglašenja sastav Sexymotherfuckersi.


Najbolja lignjolovka je bila Zlata Blaslov


Na Crnilo kupu je ove godine ulovljeno 295 liganja ukupne težine 31 200 grama.


Uz pehare i medalje, fond nagrada za najuspješnija prva tri mjesta sastojao se od poklon paketa tvrtki DTD, Triton, Dive In, Degarra i Arbacommerce.


Glavna prva nagrada je bila Garminov fish finder kojeg je donirala tvrtka Roblmarine/Navtronik, uz dodatne nagrade kao što je LED svjetiljka Maglite od Artić Nautice, dvije umjetne varalice i dvije kape od SavageGeara, dok je druga nagrada bio električnog vanbrodski motor MinnKota od Perkinscommerca, dva ribarska štapa, dvije umjetne varalice i dvije kape od SavageGeara) te akumulator od T.O. Stipe – Zadar.


Iznenađenje su bile nagrade za ‘Lucky losera’


Nagrada za treće mjesto je bio prijenosni hladnjak od Roblmarine/Navtronika, dva ribarska štapa od Lune Maris i Nevica, dvije role od Morskog Ježa i Nevica te dvije umjetne varalice i dvije kape od SavageGeara.


Nagrada za najveću lignju bila je ribarski štap od ribomaterijala Fishing factory), rola od Lune Maris i akumulator od AutoDirekta – Ivankov) te Tritonov poklon paket, dok je najbolja lignjolovka osvojila mrežicu za ribe od SavageGeara i Mikeli trade-a), bon u vrijednosti 500 kn u Fizikalnoj ambulanti Kali te buket iz cvjećarnice Nina.


Liganja je bilo, ali su nažalost bile male i sitne


Nagrade za ekipe rangirane od četvrtog do desetog mjesta su donirali Spectrum, Ižanka, SavageGear, Mikeli trade, AutoDirekt – Ivankov, Luna Maris i Morski Jež.


Organizatori se zahvaljuju svim sudionicima, sponzorima i gostima, a posebne zahvale upućuju kuharima te svim dragim sumještanima koji su dali svoj doprinos.


Najveća lignju natjecanja, tzv. ‘mrcina’, je bila teška 1105 grama


Ovo je natjecanje održano pod pokroviteljstvom Općina Preko i Turističke zajednice Općine Preko, a sponzori su bili Perkinscommerce d.o.o., SavageGear, Roblmarine/Navtronik, DTD d.o.o., Nevico d.o.o., Luna Maris d.o.o., Morski Jež d.o.o., Ižanka-Zadar d.o.o., Fishing factory d.o.o., Artić Nautica j.d.o.o., Mikeli trade d.o.o., Spectrum d.o.o., Triton/peškafondi, DIVE IN NOVI d.o.o., Brko j.d.o.o., TG Art d.o.o., Heineken, Vinarija Degarra, Mashtel Distillery, Vina Glavica, Arbacommerce d.o.o., Jadran tuna d.o.o., Mišlov d.o.o., RZ Omega 3, Marikomerc d.o.o., Centaurus d.o.o., Cromaris d.d., DVC – Zadar d.o.o., Radio 057, Olive Island Marina, Bodulo Nekretnine d.o.o., Nadria Travel j.d.o.o., David Marine, Tehničar-Zadar d.o.o., Iverpan-Zadar, T.O. Stipe – Zadar, AutoDirekt – Ivankov d.o.o. Zadar, Autoservis Stipe – Dobropoljana, Auto moto servis Mikela – Lukoran, ZD 1, Trata Kali, Cvjećarnica Nina – Kali, Konoba Makara–Lukoran, Apartmani Ruža–Lukoran, T.O. Nada-Preko, Mamma Mia–Zadar, Fizikalna ambulanta Kali te Ribolovni portal Na Udici.


Manji dio brodica se odlučio za lov u južnoj zoni