Methane Nile Eagle

Na LNG terminal u Omišalj stigao tanker s prvim teretom plina za MET grupu

Marinko Glavan

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Ovo je peti isporučeni teret od početka komercijalnog rada LNG terminala te prvi koji dolazi iz luke EU-aNa terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju stigao je LNG tanker Methane Nile Eagle, s teretom ukapljenog prirodnog plina za tvrtku MET Croatia Energy. Riječ je o brodu kapaciteta 145 tisuća kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina koji je teret ukrcao u luci Zeebrugge u Belgiji.


Prirodni plin s Methane Nile Eaglea peti je po redu isporučeni teret, od početka komercijalnog rada LNG terminala, a ujedno i prvi koji dolazi iz luke unutar Europske unije.


– Terminal je započeo s radom 1. siječnja 2021. i sam početak su obilježile turbulencije u poslovanju prouzročene cjenovnim anomalijama i arbitražnim pozicijama na globalnoj razini te promjenama rasporeda dolaska brodova lokalno na terminalu.
Međutim, od ožujka se dolazak brodova na terminal stabilizirao, rekao je Mario Matković, izvršni direktor MET Croatia Energy trade.


Hrvatski opskrbljivač plinom MET Croatia Energy Trade, dio švicarske energetske tvrtke MET Grupe, zakupio je kapacitet na LNG terminalu na razdoblje od sedam godina u ukupnom volumenu od 2,67 milijardi kubnih metara prirodnog plina.


Ovo je prva MET-ova isporuka na Krk, no tvrtka je već u studenom 2020. u španjolskoj luci Sagunto isporučila količinu ukapljenog plina potrebnu za puštanje u rad plovila za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) LNG Croatia, odnosno plutajućeg LNG terminala u Omišlju.


– Ponosni smo što možemo osigurati ovu isporuku na vrijeme, dodao je Matković, referirajući se na zagušenja u nekim većim europskim lukama nakon blokade Sueskog kanala.


MET Croatia će, prema njegovim riječima, isporučiti dodatna dva tereta ukapljenog prirodnog plina na omišaljski terminal do kraja ove plinske godine, odnosno do kraja listopada 2021. godine.


LNG terminal u Hrvatskoj ima mogućnost godišnje pustiti u transportni sustav količinu do 2,6 milijardi kubika prirodnog plina. Projekt LNG terminala vrijedan je 233 milijuna eura, od čega je Europska unija osigurala 101 milijun eura.


MET Grupa je integrirana europska energetska tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj koja djeluje na tržištima prirodnog plina i električne energije. MET Grupa ima podružnice u 14 zemalja, prisutna je na 25 nacionalnih tržišta plina i 22 međunarodna trgovinska čvorišta.


U prošloj godini MET Grupa ostvarila je konsolidirani prihod od prodaje u iznosu 11,2 milijarde eura, uz protrgovanu količinu od 71 milijardu kubnih metara prirodnog plina.