MATIJA PTIČEK

Mučio se “dalekometnom artiljerijom” sve dok nije promijenio taktiku. A onda izvukao kraljicu

Boris Bulić

Uzeo sam jedan lakši teleskopski surf do 120 grama i maleni tripod. Od sitnog pribora sam se naoružao sa kliznim olovima od 30 i 40 grama, paketićem vrtilica s kopčom, paketićem Ownerica i gumenim perlicama te fluorokarbonom za predvez 0,325 milimetara i tako u dva jutra ulovio nekoliko lijepih orada…Iz Virovitice nam se javio Matija Ptiček koji je svoj godišnji odmor proveo, naravno na moru, na najbolji mogući način – loveći ribu. Nažalost, dalekometna artiljerija mu nije baš puno pomogla pa je promjenom taktike, na kraju ipak uspio nasukati ono po što je došao.


– Nakon nekoliko dana nabacivanja s dvjesto gramskim surf štapovima i bibijima kao ješkom s jako mršavim rezultatima našao sam se u čudu. Premda sam od takvog pristupa očekivao jako puno ispalo je da očito nešto radim pogrešno jer ribu nisam uspio dobiti. Bilo je nešto, ali daleko ispod očekivanog – priča nam Matija.

– Zato sam zadnjih nekoliko dana godišnjeg odmora odlučio promijeniti taktiku. Uzeo sam jedan lakši teleskopski surf do 120 grama i maleni tripod. Od sitnog pribora sam se naoružao sa kliznim olovima od 30 i 40 grama, paketićem vrtilica s kopčom, paketićem Ownerica i gumenim perlicama te fluorokarbonom za predvez 0,325 milimetara.


Takav se pristup pokazao jako dobrim jer sam u dva jutra, od 5 do 9 sati, uspio uloviti nekoliko lijepih orada od kojih je najveća ova na slici, teška 1,58 kilograma. Eto, ispalo je da ponekad najjednostavniji sistem, sa srdelom kao ješkom, na svega dvadesetak metara od kraja daje puno bolje rezultate nego dalekometno nabacivanje teškom artiljerijom – ispričao nam je Matija Ptiček.