KAPITALNI ULOV ARBUNA U RAŠI

Milan Šiljeg: Mislio sam da će mi uzeti ruku! Imao je samo kilo, a borio se kao da ima tri!

Boris Bulić

Kakva je to borba bila! U prvi mah sam pomislio da nije možda brancin jer sam i njega nedavno digao na peškafondo. Ali sam već u prvih nekoliko trzaja shvatio da mora biti arbun, samo veliki…Za zapadne obale Istre, točnije iz Raše, javio nam se Milan Šiljeg, većini prijatelja i poznanika poznat kao Šiljo. Ulovio je velikog arbuna na samo deset metara dubine i to već u prvom spuštanju pribora u more. Evo kako je to bilo:


– Ma to van se dogodilo, kako bi rekli, točno u podne. Oko 11:30 sam uzeo marendu u butigi, spustio se u svoju barku i, tu, doli, na Trgetu, se vezao za jednu jedrilicu, gdje inače često lovim. Tu sam uvijek dobijao dobru ribu, i lijepe fratre i orade… Plitko je, nije daleko, za neki brzinski, a dobar ribolov, pozicija je dušu dala.


Štap kojim lovim je Terminator, a rola Shimano Seido 4000. Predvez je fluorokarbonski promjera 0,22, sa dvije udice, tako da je sve dovoljno jako, a opet i vrlo nježno, praktički nevidljivo.


Borio se kao da je imao tri kila!
Udice sam naješkao sa kalamarom i spustio u more. Pošao sam obrisati ruke kad sam na vrhu štapa vidio da mi nešto dira ješku. Odmah sam uzeo štap u ruke i opustio strunu da riba uzme kako treba. A kad je progutao mislio sam da će mi i ruku uzeti. Kakva je to borba bila! U prvi mah sam pomislio da nije možda brancin jer sam i njega nedavno digao na peškafondo. Ali sam već u prvih nekoliko trzaja shvatio da mora biti arbun, samo veliki. Borba je potrajala neke tri četiri minute jer je sve moralo ići polako i nježno. I tek kad sam ga dobio na barku, vidio sam koliko je to krasna riba. A na vagi je sve stalo ravno u dlaku na 1000 grama. Imao je samo kilo, a borio se kao da ima tri! Ma to vam je bio pravi doživljaj za gušte! – ne skrivajući radost, ali i ponos, ispričao nam je Šiljo.