ZAŠTIĆENE I RIJETKE VRSTE

Martino Čulina u ronjenju kod Dugog Otoka pronašao divovskog puža – tritonovu trubu!

Boris Bulić

Tritonova je truba vrlo grabežljiv puž i prilično brz strvinar. Najčešće se hrani raznim vrstama zvjezdača i drugih puževa koje s lakoćom dostiže i lovi. Poput većine grabežljivih puževa ima radulu kojom probija oklope puževa i ostalih organizama s ljušturom, i preko koje u žrtvu ubrizgava otrov kojim paralizira plijen i probavlja meso. Ukoliko je plijen manji, guta ga cijelog.Roneći s vanjske strane Dugog Otoka, kraj otočića Mežnja, ispod braka Mišnjaka, Martino Čulina poznatiji kao Sokol, je na 17 metara dubine naiašao na rijetkog i zakonom zaštićenog morskog puža tritonovu trubu (Charonia tritonis, Linnaeus, 1758). Naravno, nakon kratkog foto sessiona, Sokol je puža neozlijeđenog vratio u more na istu poziciju na kojoj ga je i našao.


Ova vrsta puža može narasti do 45 centimetara u dužinu i težiti preko 1 kilograma. Vretenastog je oblika i glatke površine s nekoliko izbočenih nabora. Na površini ljušture ima karakterističan uzorak u sastavljen od tamnijih i svijetlo smeđih te žućkastih i bijelih površina.


Tritonova je truba inače vrlo grabežljiv puž i prilično brz strvinar. Najčešće se hrani raznim vrstama zvjezdača i drugih puževa koje s lakoćom dostiže i lovi. Poput većine grabežljivih puževa ima radulu kojom probija oklope puževa i ostalih organizama s ljušturom, i preko koje u žrtvu ubrizgava otrov kojim paralizira plijen i probavlja meso. Ukoliko je plijen manji, guta ga cijelog. Tritonova truba je razdvojenog spola što je poprilično rijedak slučaj kada su u pitanju puževi. Ženke polažu duga i ljepljiva jaja na dno, a nakon oplodnje mali tritoni žive kao plankton do neka 3 mjeseca starosti kada liježu na dno.
Tritonova truba je kao ugrožena vrsta dobio poseban status zaštite tako da kazna za njegovo vađenje u Hrvatskoj iznosi 4000 kuna.