Neobična riba

Marko Sikirić je ostvario prvi ulov vrste Xyrichthys novacula na ovom dijelu Jadrana!

Boris Bulić

U jednom trenutku sam dobio griz na koji sam naravno reagirao kontrom. Bio je to jedan lumbrak i na gornjoj udici za podmorje Sjevernog Jadrana, kako sam kasnije saznao, rijetka riba, šarko crveni, znanstvenog naziva Xyrichthys novacula. I premda sam toga dana s 3098 grama ulovljene ribe osvojio zlato, taj mi je ulov nove vrste nekako ipak bio draži…U ribolovnim se krugovima ime Marka Sikirića izgovara s posebnim poštovanjem jer je Marko proslavljeni reprezentativac u udičarenju i s obale i iz barke, osvajač i nositelj brojnih priznanja od onih klupskih do onih najvišeg ranga. No ovoga puta Marko nije ulovio nikakvu neman već sasvim malu ali zato vrlo neobičnu ribu. Evo kako je to bilo:


– Mnogi se čude kada vide kolika je pažnja potrebna za slaganje ribolovnog pribora. Nije to ni blizu onoga ‘veži udicu i gotovo’. Svakom detalju treba dati potrebnu dozu promišljanja i uvijek nastojati biti korak ispred lovine, spreman na sve situacije – priča nam Marko.


Šarko crveni i najteža riba natjecanja na istom predvezu


– Svako natjecanje je na svoj način jednako zahtjevno. Naravno da na prigodnim kupovima i klupskim natjecanjima pritisak nije ni približno velik kao na svjetskim, ali ako uvijek daješ sve od sebe tada je to donekle usporedivo – nastavlja Marko svoju priču.


Šarko crveni ima impresivni zubni aparat
– Ovoga smo puta lovili u Banju, točnije s druge strane Pašmana što gleda prema Italiji, na predjelu zvanom Boganča.


Lovila se kao i uvijek uzobalna sitna riba. Jugo je bilo u jačanju što je stvaralo poprilične teškoće u detekciji griza i pravovremenim kontrama. No svima je bilo isto tako da se nisam imao na što žaliti, tim više što mi je unatoč svemu dobro išlo. A u jednom trenutku sam dobio griz na koji sam naravno reagirao kontrom. Ponadao sam se da je samo jedna, ali malo veća riba, no na predvezu su bile dvije. Bio je to jedan lumbrak od 242 grama za kojega se kasnije ispostavilo da je i najteža riba toga dana, dok je na gornjoj udici bila za podmorje Sjevernog Jadrana, kako sam kasnije saznao rijetka riba, šarko crveni, znanstvenog naziva Xyrichthys novacula.


Također sam saznao da to prvi nalaz ove vrste u ovom dijelu Jadrana. Šarko crveni je bio težak 0,15 kilograma. I premda sam toga dana s 3098 grama ulovljene ribe osvojio zlato, taj mi je ulov nove vrste nekako ipak bio draži – ispričao nam je Marko.