LUKAS PEKOTA

Mali ribar iz Baške lovi još od šeste godine života: ‘Sve je krenulo kad je uhvatio svoju prvu hobotnicu’

Boris Bulić

S osam godina počeo je ploviti i loviti uz posadu broda 'Bura', čiji vlasnici, kapetani, rado ugošćuju Lukasa, priča majkaŠRD Škrpina – Baška, kako to vole sami reći, diše ljubav prema moru. Svoju dugu i bogatu tradiciju zahvaljuju samo predanom radu i bezgraničnoj ljubavlju prema moru i ribolovu koju očito uspješno prenose i na mlađe naraštaje. Jedan od takvih mladih posebno pasioniranih ribolovaca i zaljubljenika u more je Lukas Pekota, koji je unatoč činjenici da mu je tek četrnaest godina, po svojim uspjesima i žaru potpuno ravnopravan člana bašćanske ribolovne družine.


Evo što nam je Lukasova mama Irena ispričala o svom ‘morskom’ sinu:


– Ma Lukas vam je po svemu neobičan dječak, pravo dite od soli, mora, riba i kamena, i to u pravom smislu tih riječi, to vam je naš Lukas.

Ljubav prema ribolovu rodila se spontano s njegovih šest godina kada je ulovio svoju prvu hobotnicu. Od tada su se njegovi ulovi samo nizali, a ljubav prema moru sve više rasla.


Zajedno s prijateljem, Markom, često su umjesto ekrana i igrica birali ribolov, bez obzira na vremenske uvjete i rijetko bi se vraćali praznih ruku. Sada, koju godinu stariji, idu i sa barkom bacati parangale i dizati ih u sitne sate – priča nam Lukasova majka Irena.


– S osam godina počeo je ploviti i loviti uz posadu broda ‘Bura’, čiji vlasnici, kapetani, rado ugošćuju Lukasa. I tu je zapravo počela njegova prava avantura.


U počecima je nama, roditeljima, to stvaralo brigu i strah jer je ipak tada imao samo osam godina, ali je njegova strast prema moru pobijedila sve naše bojazni.S vremenom smo shvatili da su more i ‘Bura’ njegov drugi dom tako da je i danas s njima. To mu je pružilo mnoga iskustva, puno dobrog ulova, a upoznao je naše susjedne otoke Prvić, Grgur, Goli i Rab.


Lukas danas poznaje svaki kamen i val svoje bašćanske vale i tih otočića.


Već par godina je aktivni član ŠRD Škrpine, sudjeluje na Ribarskim danima i predaje svoje znanje mlađima u Maloj školi ribolova.Prošle godine je, naravno, zajedno s Markom, sa svojih trinaest godina, predstavljao ŠRD Škrpinu na Big OM fishingu u Omišlju – nastavlja mama Irena svoju priču.


– A ove godine Lukas završava osnovnu školu i veliki san mu je upisati Pomorsku školu u Splitu. Mi, roditelji, ga u tome podržavamo jer ne želimo podrezivati krila jednoj tako velikoj ljubavi.


I za kraj ono najljepše o Lukasu – on živi svoj san i ima djetinjstvo kao malo koje dijete. Najvažnije je da se gladi ne mora bojati jer kada ode na more, nikada se ne vraća praznih ruku.


Jako smo ponosni na njega, na njegovu svestranost, ljubav prema prirodi, životinjama i želimo mu da uspije u svim svojim pothvatima i da nikada ne odustane od svojih snova – ispričala nam je Lukasova mama Pekota Irena.


A bit postojanja i rada ŠRD Škrpine, između ostaloga jest upravo ta da pokrene i podrži u najmlađima ljubav prema moru i ribolovu, barkama, brodovima…


Lukas je jedan od rijetkih kojima su se more i ribolov pretvorili u zanimaciju kakvu su dječaci prije po Baški imali dok nije bilo ekrana, struje, i on taj, za većinu nepoznat život živi punim plućima.


Svi po Baški ga već znaju, jer, kada nije na moru, šeta uz obalu s ribolovnim štapom u rukama, udicom i kanticom u kojoj je uvijek neka ribica, hobotnica.


Ljeti bosonog, preplanulog tena, zimi debelo i toplo obučen, ali uvijek uz more, neodoljivo podsjeća na nekog lika iz knjige Mate Lovraka.


Kada spojite more, ribolov i zabavu, sve to dobijete u jednoj mladoj osobi u kojoj se očitava prošlost našeg ribarskog mjesta, ali i budućnost koju bi u ŠRD Škrpina htjeli nastaviti njegovati i u budućim mlađim generacijama.