Smotra i regata

“Mala Barka”: Tradicijske barke na jedra za vikend će u Mošćeničkoj Dragi pričati štoriju od mora

Marina Kirigin

Foto Luigi Opatija

Foto Luigi Opatija

Bogat program trodnevne manifestacije odvijat će se na draškoj rivi i ponuditi čitav niz aktivnosti vezanih uz maritimnu baštinu.Četrnaesto izdanje Smotre i regate tradicijskih barki na jedra »Mala barka – Štorija od mora« održat će se od 8. do 10. srpnja u Mošćeničkoj Dragi.


Bogat program trodnevne manifestacije odvijat će se na draškoj rivi i ponuditi čitav niz aktivnosti vezanih uz maritimnu baštinu – od njezine prezentacije, radionica tradicijskih pomorskih vještina, eko-etno sajma proizvoda, razgleda interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga »Kuća od mora«, razgledavanja lošinjskog logera Nerezinac, regate, natjecanja u potezanju konopa i nošenju ribarskih kašeta, panoramskih vožnji brodom, noćnom regatom tradicijskih barki na jedra…


Takav program popratit će i zabavna događanja, koncerti i vatromet.
Otvaranje priredbe zakazano je za petak, 8. srpnja, u 19 sati kada će se dogoditi predstavljanje diorame tradicijske brodogradnje iz ciklusa »Tradicijski zanati« autora Zdenka Velčića, inauguracija brsečke batane, otvaranje izložbe »Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica« autora Marka Valjka i Roberta Mohovića, inauguracija manifestacije u sklopu Europkog dana pomorstva i isticanja zastave.


Jedan od najvažnijih subotnjih događaja bit će start regate tradicijskih barki u 14.30 sati, nakon koje će se u 21 sat svečano podijeliti nagrade i priznanja sudionicima regate.


U nedjelju, 10. srpnja, od 19 do 20.30 sati djeca i posjetitelji moći će veslati i jedriti tradicijskim barkama, a u isto vrijeme održavat će se i radionica tradicijskih pomorskih vještina i ribolov s rive za djecu i radionica prepoznavanja vrsta riba.


Uz panoramsku vožnju brodicom »Ondine«, iste večeri prikazat će se izvlačenje barki na plažu te će koncert održati Gustafi.


Tijekom manifestacije u ugostiteljskim objektima nudit će se prigodna gastroponuda.