ILIJA ČABARKAPA

Lucevi se lako love ako znate kada se hrane. Evo recepta za siguran ulov

Boris Bulić

Kada je sunčan dan najveći uspjeh imam u samo svitanje, dok za tmurnog dana udarac možemo dobiti doslovno u svakom trenutku. Luca lovim vrlo jednostavno spinajući varalicama od 8 – 11 centimetara koje povlačim jako brzo uz česte promjene u radu…Još jednom nam se iz Herceg Novog javio Ilija Čabarkapa, strastveni spinner. Ovoga su mu pita na meti bili borbeni lucevi koje je uspješno našao, prevario i nasukao. Evo kako Ilija izlazi na kraj s ovim malim torpedima:


– Lov luca za mene ne predstavlja veliko nadmudrivanje sa ribom. Vise se orijentiram na dobru poziciju, da ima malo mora i po mogućnosti da je oblačno, a što znatno produžuje vremenski period u kojem se ova riba hrani – priča nam Ilija.


Luca najbolje lovim u jesenjem i zimskom periodu kada kišni dani drastično poboljšavaju aktivnost ove ribe. Kada je sunčan dan najveći uspjeh imam u samo svitanje, dok za tmurnog dana udarac možemo dobiti doslovno u svakom trenutku.

Luca lovim vrlo jednostavno spinajući i po meni je to najefektivniji način – nastavlja Ilija svoju priču.


– Za spinning luca koristim klasične varalice od 8 – 11 centimetara i male stickove iste dužine.


Varalice povlačim jako brzo uz česte promjene u radu, najčešće po shemi par twicheva / par long jerkova / pauza, pa opet iznova.


Obično koristim tonuće varalice jer se nerijetko desi da ih riba uzme u propadanju. Ove sezone sam dosta riba dobio ispod samih nogu na svega dva metra od obale gdje su lucevi napadali gavune i sitnu ribu.


U ovom zadnjem lovu sam koristio dosta slabu opremu, ali mi upravo takva oprema omogućuje da se varalica od 10 do 12 grama jako daleko izbaci pri čemu i dodatno dobijam na sjajnom osjećaju kad ovaj torpedo od ribe udari.Štap koji sam koristio je Shimano Dialuna 2.75 metara, 6-32 grama, mašina je bila Daiwa Exeler LT C4000, konac Sufix 832 0.13 milimetara, a fluorokarbon Seaguarov FXR od 0.285 milimetara – ispričao nam je Ilija Čabarkapa.