LOV NA STRMIM OBALAMA

Lovite li uz okomito odrezane stijene? Takve obale redovito imaju ‘skaline’ pune ribe?

Boris Bulić

Stjenoviti tereni na kojima se obala prema moru spušta pod nekih 60° uglavnom su stanište oborite ribe. Ne treba se uplašiti i odustati zbog mogućih zadjeva. Ukoliko su zadjevi brojni, trebalo bi sistem prilagoditi i nastaviti s ribolovom, jer su takvi tereni upornim ribolovcima u pravilu vrlo izdašni.Na mnogim mjestima na našoj obali, a posebice na vanjskoj strani otočnog niza, česte su strme obale koje se u more spuštaju skoro okomito, dok su na nekim mjestima obale i podlokane.


Na takvim je terenima dubina uglavnom velika, tako da je ribolov zahtjevan. Ukoliko ne postoji nekakav rt ili makar malo ispupčenje na obali, kurenat je na takvim terenima stalan i ujednačen, bez nekih konkretnih točaka koje bi bile zanimljive ribi, a onda i nama udičarima. Lov uz strme obale može biti produktivan ukoliko se te obale ne ruše na dubine preko 50 metara. Naime, na dubinama do spomenutih 50 metara lako se mogu pronaći kantari, šarzi, škrpine, fratri i picevi, pogotovo ako je dno formirano od urušenih gromada ili obiluje grotama. Naravno, to se s površine ne može vidjeti, ali se takav teren jasno može vidjeti na zaslonu sondera ili u prvih nekoliko spuštanja. Ako je pozicija prava, riba bi trebala biti na udici, ako ne u prvom, a ono sigurno u drugom spuštanju.


Stjenoviti tereni na kojima se obala prema moru spušta pod nekih 60° uglavnom su stanište oborite ribe. Ne treba se uplašiti i odustati zbog mogućih zadjeva. Ukoliko su zadjevi brojni, trebalo bi sistem prilagoditi i nastaviti s ribolovom, jer su takvi tereni upornim ribolovcima u pravilu vrlo izdašni.
Naravno, ako se osim zadjeva ne dobija nikakva riba ili barem griz, tada svakako treba potražiti neko drugo mjesto.


Ulov fratra, smokve, vrane, većeg kanjca ili kantara, pouzdan je indikator odabira prave pošte.Na strmim obalama često postoji nekoliko stepenica na kojima uvijek ima odronjenog stijenja i kamenja koje je često stanište najatraktivnijih vrsta poput škrpina ili kavala. Spuštanjem sistema neposredno uz obalu lako se može otkriti takva stepenica koja ribolov toga dana može pretvoriti u iskustvo koje se pamti cijeli život.


Panula na takvim terenima ima smisla ukoliko postoje stepenice koje drže ribu. Ukoliko je rub jednolično ravan, površinskom se panulom može panulati plava riba poput lokardi, skuša, luceva i palamida ili pak feluna koji se na takvim terenima uvijek slijepo drže kurenta.