RIBOLOVNE TEHNIKE

Lovite li tehnikom á volo? Imamo par savjeta za one koji se žele okušati

Boris Bulić

Za ovakav način lova štapovi se postavljaju ili paralelno s površinom mora i potpuno otvorenim rolama, ili pak vrhovima gore pod oštrim kutem. U ovom drugom slučaju između role i prvog provodnika se postavlja prstenasti indikator. Strunu je potrebno opustiti toliko da indikator visi ispod role. U trenutku poteza indikator će poskočiti što je više nego pouzdan alarm…Mnoge plemenite ribe poput, primjerice brancina, nije lako uloviti i mnogi ribolovci na razne načine pokušavaju doskočiti takvim plemenitašima. Jedna od posebno učinkovitih tehnika je lov bez ikakvog otežanja, takozvana á volo tehnika.


Ova tehnika uglavnom podrazumijeva lov s uginulom ribom, najčešće srdelom, manulom ili šarunom. Sistem se slaže od osnovne strune promjera ne debljeg od 0,35 milimetara, na koji se bez ikakvog opterećenja nastavlja fluorokarbonski predvez dug oko 1,20 do 1,50 metara promjera 0,25 do 0,28 milimetara. Na kraju se nalazi jedna do dvije udice. Ako je predvez formiran s dvije udice, tada su udice širine luka 15 do 20 milimetara vezane u nizu, pri čemu je poželjno da gornja bude klizna.


Tako formiran predvez se ješka najčešće s cijelom ribom. Mnogi ribolovci ribi, prvenstveno srdeli, kod ješkanja kidaju glavu da bi krvarenjem i otvorenim rezom lakše privukli brancina. Za manulu je pak dobro da odleži koji dan na suncu, nakon čega ima vrlo provokativan miris. Iako joj meso nakon takvog odležavanja postane prilično kašasto, žilava koža uspijeva sve održati na okupu dostatno za kvalitetan izbačaj.
Većina je riba vrlo osjetljiva na mirise, posebno na miris duhana i nafte. Stoga je jako važno da prilikom ješkanja ruke budu ‘bezmirisne’.


Za ovakav način lova štapovi se postavljaju ili paralelno s površinom mora i potpuno otvorenim rolama, ili pak vrhovima gore pod oštrim kutem. U ovom drugom slučaju između role i prvog provodnika se postavlja prstenasti indikator. Strunu je potrebno opustiti toliko da indikator visi ispod role. U trenutku poteza indikator će poskočiti što je više nego pouzdan alarm.