BRUM I JEŠKA

Lovite li salpe udicom? Možda vam to ne polazi za rukom jer koristite pogrešnu ješku?

Boris Bulić

Salpa je snažna riba i veliki borac. Ponuđenu ješku silovito napada i bez ikakvog zadržavanja s punim ustima pokušava odjuriti. Stoga kočnica na roli mora biti dobro podešena kako bi fini pribor izdržao taj prvi udarac pogotovo ako su u pitanju veći primjerci. U privlačenju će stalno šijati i bjesomučno udarati tako da je oprara neophodan dio opreme.



Brumanje u ribolovu salpi može znatno doprinijeti konačnim rezultatima. Brum bi trebao biti u skladu sa prehrambenim navikama ovih riba pa bi temeljni sastojci trebali biti biljnog porijekla. Stari kruh pomiješan sa algama i pijeskom sa žala više je nego učinkovit.


Za ješku je najbolje koristiti kakvu pasturu na krušno-sirnoj bazi s tim da treba biti oprezan sa mirisnim komponentama. Sirevi koji intenzivno mirišu mogu odbiti ribu. Dobar je izbor jedan trokutić Zdenka-sira na četvrtinu bijelog kruha. Nakon što se smjesa jednoliko umijesi udice se ješkaju tako da budu plosnato pokrivene. Ukoliko koristite samo kruh tada ješka mora imati formu pahulje.


Kuglica kruha je često izvrsna ješka


Salpa će ponuđenu ješku silovito napasti i bez ikakvog zadržavanja sa punim ustima odjuriti. Stoga kočnica na roli mora biti dobro podešena kako bi fini pribor izdržao taj prvi udarac pogotovo ako su u pitanju veći primjerci. Zakačena će salpa silovito juriti dok je ne zaustavite, a u privlačenju će stalno šijati i bjesomučno udarati tako da je oprara neophodan dio opreme. Ulovljenu je salpu najpraktičnije odmah očistiti. Naime, kao i kod svih izrazitih biljojeda, nakon ugibanja dolazi do ubrzanog raspadanja sadržaja crijeva pa meso uz trbušnu šupljinu ubrzo poprima karakteristično gorkast okus. Jednako tako prilikom čišćenja treba odstraniti crnu pokožicu sa unutrašnje strane trbušne duplje koja tijekom pripreme može zagorčiti okolno tkivo, baš kao i žuč kod toplokrvnih životinja.


Salpu je najpraktičnije odmah očistiti




Salpa ima konzistentno i vrlo ukusno meso. Kosti su krupne i pravilno raspoređene tako da je kod znalaca vrlo tražena. Neupućene odbija veličina trbušne duplje, no to je kako smo već naglasili u uskoj vezi sa biljojednim prehrambenim navikama.


Salpu možemo spremati na gotovo sve poznate načine, no najukusnija je pečena na gradelama pa zalivena maslinovim uljem i nezaobilaznim domaćim vinom. Stoga požurite, pripremite predveze i u potragu za vlastitom kapitalnom salpom zlatopružicom.