SRDELA BEZ GLAVE

Lovite li na srdelu? Nije potpuno svejedno kako ćete je postaviti na predvez

Boris Bulić

Srdela će svojim mirisom privući i brancina i ugora, i kanjca i podlanicu. Nema ribe koja joj može odoljeti. Samo je treba znati nadjenuti!Srdela je zbog svoje brojnosti, a samim time i dostupnosti, najkorištenija ješka u morskom ribolovu. Na parangale se nadjeva cijela ili na pola, plovkaroši rabe crijeva ili filete, u big-game-u se koristi za brum i ješku, a salamura od slanih srdela je jedinstvena ‘kemija’ za vrše.


Ipak, unatoč svim svojim kvalitetama, srdela je u pridnenom udičarenju s obale vrlo često zapostavljen mamac. Osnovni razlog izbjegavanja je njeno mekano meso i lako spadanje sa udice.


A svemu se tome lako može doskočiti ispravnom montažom.
Da bi izdržala izbačaj, srdelu ješkamo prošivanjem od repa prema glavi. Pri svakom ubodu se udica potpuno provlači kao pri šivanju iglom. Prvo provlačenje uzice mora ići preko leđa, dok je posljednje provučeno sa trbušne strane. Na kraju se udica zabije tako da vrh izviruje “nevidljivo”, koso gore, neposredno iza glave koju treba odrezati cijelu ili preko oka. Uzica se izravna, zategne, te se izvrši dodatno učvršćenje lažnim čvorom u korijenu repne peraje.


Lažnim čvorom oko repa srdela se osigura od spadanja


Tako namamčena srdela će uspješno prevariti većinu ribe vezane uz dno – podlanicu, kantara, arbuna, ugora…


Štap se nakon zabacivanja može odložiti, no idealno bi ga bilo držati u ruci, poput feedera ili multipickera. Budući da je tako montirana srdela namijenjena krupnijoj ribi, oštro se kontrira na bilo kakav nagovještaj plemenitosti s drugog kraja uzice. Srdela je mekana i ne smijemo dozvoliti lovini da otkrije prevaru.


Ovako se može loviti i sa dva pribora. budući da tada kontre najčešće kasne, možda se u lovu ipak bolje bazirati na jedan pribor.


Ukoliko su srdele veće, moguća je tandem montaža, sa dvije udice na istoj uzici. Pritom se srdela ne prošiva već se samo kači, vodeći računa da vrhovi udice ‘nevidljivo’ vire, a uzica tijesno prijanja. Tandem-montaža je idealna za ribolov á volo kakav se primjenjuje u ribolovu brancina. I u ovakvoj je montaži preporučljivo odstraniti glavu, te izvršiti dodatno učvršćenje lažnim čvorom.


Tandem montaža ne zahtijeva prošivanje


Ako srdele nisu svježe, poželjno ih je usoliti. Šaka soli na pola kilograma srdela će biti dostatna. Dan-dva nakon toga srdele će imati čvrstoću koja će moći podnijeti sva naprezanja koja nameću nadijevanje i zabacivanje.


Još samo jedna napomena – bez obzira koju tehniku koristili, udice za ribolov srdelom moraju biti tanke i oštre da ne bi razorili ionako krhku strukturu ove jedinstvene ješke.