JEŠKA – BIBI

Lovite li na bibija? Radi se o potpuno drugačijoj ješki od svih drugih animalnih

Boris Bulić

Jadranski bibi je uglavnom prilično krupan, da ne kažemo ogroman crv, pa poneki ribolovci upravo iz tog razloga zaziru od njega. Premda se mogu nabaviti i manji primjerci i to uglavnom iz Normandije, i naš se veliki bibi lako može skratiti.Bibi (Sipunculus nudus, Linnaeus, 1766) je potpuno drugačija ješka od svih morskih animalnih ješki. Stoga je i način nadijevanja potpuno drugačiji od svega dosad primijenjenog. Ovaj je crv bez obzira na raznorazne komentare i ponekad potpuno oprečna stajališta, ješka koja je u sportskom ribolovu na moru postala standard.


Otkrili su ga Talijani. Vadeći školjke iz Venecijanske lagune nisu mogli ne primijetiti veliku količinu tih inertnih i čudnovatih crva. Poslovično praktičnim susjedima nije trebalo dugo da shvate mogućnosti koje nudi trgovina takvom ‘usputnom’ robom i uskoro je bibi postao ‘in’. Danas ne postoji prodavaonica ribolovnom opremom koja drži do sebe, a da u svojoj ponudi nema bar usoljene, ako ne i žive bibije.


Bibi se ješka cijeli, u komadu, pomoću igle za nadijevanje. Trenutno su dva tipa igala na našem tržištu.
Prvi je tip zapravo tek cjevčica malog promjera, koja se jednim krajem nasadi na vrh udice. Tada se bibi, prethodno navučen na iglu, pažljivo navuče na predvez. Da u pola nadijevanja bibi ne bi spao, struna i igla moraju stalno biti napeti što uz malo prakse i nije neki problem. Čvor kojim je vezana udica mora biti što kompaktniji, bez ‘repa’, da bi bibi što lakše kliznuo na strunu.Drugi tip igle na kraju ima kukicu ili oko. S ovom iglom se bibi na predvez navlači s kraja nasuprot udici. To se radi, naravno, prije spajanja predveza s osnovom.


Jadranski bibi je uglavnom prilično krupan, da ne kažemo ogroman crv, pa poneki ribolovci upravo iz tog razloga zaziru od njega. Premda se mogu nabaviti i manji primjerci i to uglavnom iz Normandije i naš se veliki bibi lako može skratiti.


Potrebno ga je pažljivo presjeći na pola, najbolje oštrim škarama, te navući na predvez jednim od opisanih načina. Pritom treba voditi računa o tome da vrh bibija treba biti bliže udici, a presječeni kraj bliže zogulinu. Mjesto presjeka se na 5 do 6 milimetara od ruba čvrsto omota silikonskim koncem čime se sprječava istjecanje sadržaja. Tako presječeni bibi nije izgubio na atraktivnosti, a primjereniji je sitnijoj lovini.