UGOR

Lovite li i vi ugore? One prave velike ili male ‘špigete?

Boris Bulić

Ako još niste imali ugora na udici tada ne znate što je ribolovni gušt i muka. Gušt u izvlačenju, a muka pri skidanju s udice. Borbenosti ovoj ribi ne nedostaje ni pod morem, a pogotovo na suhom…U noćnom je ribolovu na fermu, ugor česta lovina, pogotovo ako je noć oblačna i bez mjeseca. No potez ugora nije svaki puta jasno vidljiv. Najčešće se radi o laganom pomaku nakon kojeg slijedi stanka od desetka sekundi. Tek nakon stanke počinje konstantno odvlačenje. Kontre uglavnom nisu potrebne jer ugor svoj plijen odmah guta, no budući da vrag nikada ne spava , umjerena kontra radi potvrde ne može škoditi.


Ukoliko je riba uistinu na udici izvlačenju treba pristupiti odmah i beskompromisno. Naime zakačeni ugor će bjesomučno pokušati otkliziti u prvi zaklon, koristeći pritom i najmanju šansu za ukopavanja, zavlačenje ili oslanjanje. Stoga je jako važno ribu odlijepiti od dna. Kada se lovi iz barke to i nije neki problem, no kada se lovi sa stjenovite i relativno blago položene obale, to može biti pravi pakao.


Zakačeni ugor svo vrijeme pokušava pregristi predvez bijesno se batrgajući i tresući cjelokupan pribor, a ako je primjerak kapitalan tada ni ribolovac nije pošteđen tog bijesa već se i sam mora boriti sa održavanjem ravnoteže. Ovo može izgledat poput klasičnog ribičkog pretjerivanje, ali ako zamislite ugora od svojih 6 do 8 kilograma težine zakačenog na daljini od 60 i dubini od 30 metara oko dva sata iza ponoći na vanjskoj strani nekog kamenitog otoka, na stijenama mokrima od rošade, tada cijela priča poprima znatno realniju notu.


‘Špigeti’ se lako oslobode udice i vrate u more
 


Ugor kao veliki proždrljivac guta ješku bez obzira na odnos veličine. Čest je slučaj da juvenilarni primjerci gutaju udice namijenjene njihovim pradjedovima, sa jednakim tekom i žarom kao da je riječ o nekoj sitnoj ješki primjerenoj njihovoj veličini. Premda mnogi ribari takve ‘špigete’ ubijaju, pod izlikom da ih je nemoguće skinuti sa udice, to zapravo nije točno.


Uz komad krpe i kliješta za oslobađanje, takvi se manji primjerci jednostavno oslobađaju udice nakon čega se bez straha od nepreživljavanja mogu pustiti u more. Iznimka su primjerci koji su udice progutali duboko tako da im nema spasa. Jedina zaštita od malih primjeraka pri lovu ugora je postavljanje velikih ješki na velikim udicama.


Izbor udica je naravno stvar osobnog uvjerenja, no ja ponajviše vjerujem Ownericama BH kao i ostalim sličnim modelima, po mogućnosti kovanima.