FERMA ZA BRANCINA

Lovite li brancine s obale? Evo što vam treba za ferma ribolovnu tehniku

Boris Bulić

Sistem za fermu namijenjenu brancinu se slaže od dvije udice vezane na istom fluorokarbonskom predvezu promjera 0,25 – 0,28 milimetara, dugom bar jedan metar. Spoj s osnovnom strunom se ostvaruje preko vrtuljka. Ješka se montira tako da se donja udica probije kroz škržni zaklopac i izađe na vratu, dok gornja kači leđni dio, neposredno iza sredine tijela.Premda se svuda ne zove baš tako, ferma za brancina je prilično često korištena ribolovna tehnika. Za ovakav ribolov je potreban štap dužine oko tri metra, malo tvrđi, vršne akcije. Rola ne mora biti zadnji krik, no kočnica joj mora biti pouzdana i finopodesiva. Za ješku je najprimjerenija svježa srdela, bugva ili manula.


Sistem se slaže od dvije udice vezane na istom fluorokarbonskom predvezu promjera 0,25 – 0,28 milimetara, dugom bar jedan metar. Spoj s osnovnom strunom se ostvaruje preko vrtuljka. Ješka se montira tako da se donja udica probije kroz škržni zaklopac i izađe na vratu, dok gornja kači leđni dio, neposredno iza sredine tijela. Vrlo je važno da oba vrha udice vire. Oko repa se formira lažni čvor koji omogućuje grublje i slobodnije zabacivanje.


Preklopnik role je nakon izbačaja potrebno ostaviti otvorenim, a najlon se fiksira novčićem ili kamenčićem na samom kalemu. Preklopnik može ostati zatvorenim jedino ako je kočnicu moguće podesiti tako da najlon, zaista bez ikakvog otpora, silazi sa kalema. Električni indikatori ugriza se nisu pokazali dobrima u ovakvom načinu ribolova, jer najlon najčešće nije zategnut, a kurenti stvaraju trbuhe koji se često premještaju lijevo-desno, zavisno od smjera strujanja, što neprestano aktivira indikatore. Najboljima su se pokazali lagani viseći indikatori, majmuni, koji se, ako nisu fosforescentni, mogu naoružati starletama.

Na sličan način se može loviti i živom ješkom poput špara, bugve ili ušate no tada preklopnik mora biti zatvoren, kočnica na roli zategnuta, a štap dobro učvršćen. Idealno je za ješku upotrijebiti ribu ulovljenu na terenu na kome upravo lovimo brancina.


U posljednje vrijeme se sve češće koriste tzv, circle udice, koje omogućuju samoubadanje i koje su upravo savršene za pozicije sa izraženim i jakim kurentima.