JOSIP ĆALETA

Lovio orade pa u izronu naletio na gospodina brancina

Boris Bulić

S površine san primjetija orade kako se vrte, ali dok sam podronija, one su nestale. I taman kada sam krenija da ću izronit gospodin je doluta do mene. A sriće… A kada je skužija opasnost bilo mu je kasnoIz Bilica kraj Šibenika nam se javio Josip Ćaleta, podvodni ribolovac kojem vremenski uvjeti očito nisu neka ozbiljnija prepreka. Možda je ponekad nezgodno dok se uđe ili izađe, ali kad se uroni, tada je mir i čisto uživanje. U jednom od svojih posljednjih urona u ovom nestabilnom proljeću uspio je nastrijeliti nešto vrijedno pažnje. Evo što nam je Josip ispričao o tom svom ulovu:


– Evo vako, burni dan. Lagano se krenulo brodom u vjeri da bi zamućeno more moglo biti dobar mamac za brancina. Nažalost, toga dana to i nije bilo baš tako. No to se u ribolovu često događa. Planira se jedno, a  pod morem se nađe nešto sasvim drugo – priča nam Josip.


– Umjesto brancina krajem je dominirala orada. Tako sam uspio uloviti nekoliko lipi komada od 70 deka do kila i taman kad san se uigra prekid lova! Barkarijola nespremnog na buru okupalo more tako da smo se morali vratiti – nastavlja Josip svoju priču.
– A kako je povratak bija prije sumraka, a falilo mi je ronjenja, u portu sam odlučio izgubit još jednu uru. S površine san primjetija orade kako se vrte na nekih pet metara, ali dok sam podronija, one su nestale.


I taman kada sam  krenija da ću izronit gospodin je doluta do mene. A sriće… A kada je skužija opasnost bilo mu je kasno. I ne samo da mu je bilo kasno nego se u pokušaju bijega još lipše namistija za moju pobjedu. Gospodin je bio težak 5,7 kilograma. Savršen kraj tog lovnog dana – ispričao nam je Josip Ćaleta.