Rijetka riba

Loveći škarme ulovio vrstu Tylosurus acus! “Žurio sam je fotografirati i odmah pustiti”

Boris Bulić

Kad je to povuklo pomislio sam da je škaram od 7-8 kilograma jer takvu brzinu još nikada dosada nisam vidio. A kad sam je izvadio vidio sam da je iglica, ali ogromna. Isto tako sam uočio da je ipak malo drukčija od klasičnih iglica koje sam lovio i viđao…Iz Podgorice nam se javio Vlatko Jablan kojem su specijalnost veliki škarmi i ostala krupna riba. Ovoga je puta ulov puno sitniji ni zato ništa manje neobičan. Evo što nam je Vlatko rekao o tome:


– Ovu ribu sam uhvatio rano ujutro oko četiri sata po mrklom mraku, u Budvi ispred starog grada na nekih 6 metara dubine. Spinao sam s varalicom Duo Tide Minnow zakačio je za leđa. Kad je to povuklo pomislio sam da je škaram od 7-8 kilograma jer takvu brzinu još nikada dosada nisam vidio. A kad sam je izvadio vidio sam da je iglica, ali ogromna. Isto tako sam uočio da je ipak malo drukčija od klasičnih iglica koje sam lovio i viđao. Nažalost od fotografija imam samo ovaj jedan snimak jer sam žurio da je što prije pustim – rekao nam je Vlatko Jablan.


Tylosurus acus (Lacépède, 1821)


Vlatkov je ulov svakako za pohvalu s tim da valja naglasiti da riba koju je ulovio, premda pripada istoj obitelji iglica (Belonidae), kako je i sam primijetio ipak nije iglica (Belone belone, Linnaeus, 1761) već Tylosurus acus (Lacépède, 1821), riba koja još uvijek nema službeni hrvatski naziv, a koja može narasti i do 1,4 metra dužine. U naše je more ova vrsta stigla prije nekih petnaestak godina zajedno s mnogim drugim vrstama koje je dovelo globalno zatopljenje.
Jedno od osnovnih fizičkih obilježja po kojima ju je najlakše razlikovati od obične iglice su kaudalni štitići na zadnjem dijelu tijela najviše nalik štitićima kakve ima šarun. Za razliku od obične iglice kojoj je ovaj dio tijela gladak, kod vrste Tylosurus acus taj je bočni dio oklopljen tim modificiranim oštrim ljuskicama.