SAVJETI

Lov ušata zahtijeva malo više strpljenja i vještine, ali ima nešto čemu teško mogu odoljeti

Boris Bulić

Idealno doba za panulu ušata je kasno popodne prema sumraku. To je vrijeme kad se plaže napuštaju tako da se panula može provući po samom kraju, nad kamenitim dnom uz puntale…Panula za lov ušata je zbog jednostavnosti izrade i brojnosti ulova, vrlo popularna. Na osnovni najlon, debljine 0,35 milimetara se preko zogulina vezuje predvez dug oko pet metara, debljine 0,25 mm. Udice moraju biti primjerene veličine, a na njih se vezuje galebovo perce. Koristiti se može i animalna ješka, npr ugrc, no tada je poželjno iznad udice navući 1,5 do 2 milimetra dugu bijelu cjevčicu, koja će privući pažnju riba.


Naravno, ovo su stari recepti koje su u najvećem broju slučajeva zamijenili wobbleri 5 – 7 centimetara dužine. Najbolji rezultati u panuli se postižu u kasno popodne, pri brzini dvije do tri milje, pri malo valovitom moru sa suncem u krmi.


Ušata pada i na wobblere


Kad se naiđe na ušate, a one budu raspoložene, griz će biti silovit. Kontrirati treba na svako zatezanje najlona, dovoljno snažno da se udica stigne probiti. Premda rjeđe nego kod bugava, i kod ušata se u ustima zna naći riblja uš, koja može ribi spasiti život. Naime, udica zapne za tijelo male krvopije, tako da se i ne probije do čeljusti ribe.
Ako lovite u paru, poželjno je da jedan pribor uvijek bude u moru. Često se upravo na taj način jato može zadržati u mjestu. Ribolov je najuspješniji neposredno prije i poslije punog mjeseca.


Ušata spada u bijelu ribu. Meso joj je tečno, vrlo ukusno i lako probavljivo. Može se spremati na gotovo sve načine. Sitniji primjerci se obično prže dok su krupniji izvrsni pečeni na gradelama. Dobra je lešo, ali i u brudetu.