Turistička subota

Kruzerima u Rijeku u jednom danu stiže 4.000 putnika! Ovo dosad nije viđeno

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Živo će biti sutra u riječkoj luci!Ove subote u Rijeku prvi put stiže kruzer »Mein Schiff 5« iz flote najvećeg europskog touroperatora TUI-ja.


Riječ je o brodu dugom 295,3 metra, kapaciteta 2.790 putnika te oko tisuću članova posade.


Ovaj je broj nasljednik kruzera »Mein Schiff 6« TUI Cruisesa koji je u Rijeku dolazio prije pandemije, a bio je nešto manjeg kapaciteta.


Veliki izbor izleta
Osim toga, u subotu stiže ponovno i »Marella Explorer 2« kompanije TUI UK ltd., kruzer koji je i otvorio ovogodišnju kruzing sezonu i na neki način najavio povratak kruzing brodova u Rijeku nakon dvije pandemijske godine.


A tu će biti i tradicionalni mali kruzeri – jedrenjaci ID Rive Toursa, tako da će subotu u gradu označiti doista velik šušur što se tiče putnika i s velikih, i s malih kruzera, odnosno jedrenjaka.


Prema riječima Rajka Jurmana, voditelja komercijalnih poslova u Lučkoj upravi (LU) »Main Schiff 5« u Rijeku stiže s oko 2.200 putnika.


– Brod će ostati na sidrištu luke Rijeka i brodskim čamcima će se putnici iskrcavati na obalu u Sušačkom bazenu u blizini Pomorskog putničkog terminala.


Osim toga stiže nam i »Marella Explorer 2« na kojem će biti oko 1.500 putnika. Ovaj će, pak, kruzer biti privezan na Riječki lukobran.


Pored toga, bit će i 11 brodova ID Riva Toursa, koji će biti privezani na Gatu Karoline Riječke u petak i subotu.


Na jedrenjacima je najavljen iskrcaj oko 270 putnika te ukrcaj njih oko 300.


U svakom slučaju ove ćemo subote u Rijeci imati preko 4.000 putnika na velikim i malim kruzerima, najavio je Jurman.


Dodao je kako su uz riječku Lučku upravu u organizaciju boravka putnika u Rijeci zajednički uključeni Turistička zajenica grada Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Grad Rijeka, Securitas, Rijeka Plus, Čistoća i ostali, kao što je Pomorska agencija Simmor iz Rijeke i TUI Musement iz Poreča u čijoj organizaciji se za goste broda organiziraju turistički izleti.


A za putnike s »Mein Schiffa 5« i »Marella Explorera 2« bit će organiziran velik izbor izleta pa se tako očekuje i velik broj autobusa koji će goste razvoziti dalje po destinacijama.


S time da dio njih ostaje na razgledu i u Rijeci.


Doček s 25 autobusa


Tako će za putnike s kruzera biti organizirana pješačka tura po Rijeci, izleti na Krk, u Zagreb, Opatiju i Kastav, Rijeku i Trsat, Rijeku i Kastav, hrvatsku unutrašnjost, Opatiju i Mošćenice te samu Opatiju.


Za one s »Mein Schiff 5« u ponudi će biti još i izleti u Pulu i Rovinj, Trsat i Opatiju, kao i rafting.


Za goste s »Marella Explorera 2« je organizirano osam autobusa, a za one s »Mein Schiff 5« čak 17 autobusa.


To znači da će goste dočekati 25 autobusa, što je doista nesvakidašnji prizor u riječkoj luci i logistički izazov za organizatore.


U svakom slučaju, 4.000 putnika s kruzera koji u jednom danu stižu u grad na Rječini bit će odličan uvod u ovogodišnja dva najturističkija mjeseca u godini.


Dodajmo i kako »Mein Schiff 5« u itinereru kao luku polaska ima Trst, a obilazi i Bari, Dubrovnik i Zadar, dok je »Marella Explorer 2« krenuo jučer iz Dubrovnika, a nakon Rijeke tiče Ravennu, Kopar, Anconu i Split te se vraća natrag u Dubrovnik.