SPINNERSKI ŠTAPOVI

Koristite li u spinningu štap namijenjen stacionarnim rolama ili multiplikatorima?

Boris Bulić

Provodnici kao i način montaže provodnika na varaličarskim štapovima su najčešće standardizirani, kako kvalitetom tako i rasporedom na blanku štapa. Nažalost, kao i u svim ostalim ribolovnim segmentima, i ovdje se mogu naći hibridi kod kojih deklarativni podaci katkad ne odgovaraju pravom stanju stvari.Jedna od podjela varaličarskih štapove je ona po kojoj ih dijelimo na štapove namijenjene radu sa stacionarnim rolama te na štapove namijenjene radu s multiplikatorima. Tako su štapovi namijenjeni radu s klasičnim stacionarnim rolama zapravo sasvim obični, klasični spinnerski štapovi, dok su štapovi namijenjeni radu s multiplikatorima opremljeni provodnicima manjeg promjera, postavljenima bliže blanku i znatno gušće poredanima. Razlog takvom rasporedu i veličini je uvjetovan načinom silaska strune s kalema koji kod multiplikatora silazi pravolinijski bez oscilacija kakve su prisutne u silasku s kalema stacionarnih rola. Specifično posloženi provodnici olakšavaju usmjeravanje strune što osigurava i dalji domet i veću preciznost u zabačaju.


Osim toga, štapovi namijenjeni multiplikatorima s donje strane držača role imaju i ergonomski prilagođen izdanak koji olakšava držanje štapa u položaju s provodnicima prema gore.

Općenito se prilikom formiranja varaličarskog štapa posebna pažnja poklanja izradi rukohvata i to prvenstveno stoga što se u varaličarenju štap ne ispušta iz ruku. Ergonomski oblik uz pomno odabrane materijale omogućuje ugodan hvat bez klizanja, znojenja ili osjećaja hladnoće. Od umjetnih materijala za izradu rukohvata su najkorišteniji neoprenske mase EVA i duplon, a od prirodnih u prvom redu pluto.


Provodnici kao i način montaže provodnika na varaličarskim štapovima su najčešće standardizirani, kako kvalitetom tako i rasporedom na blanku štapa. Nažalost, kao i u svim ostalim ribolovnim segmentima, i ovdje se mogu naći hibridi kod kojih deklarativni podaci katkad ne odgovaraju pravom stanju stvari.


Ipak, renomirani brendovi svoje blankove opremaju standardno dobrim i kvalitetnim provodnicima, nosačima rola i rukohvatima tako da u ponudi najviše klase ipak nema propusta.Jedan od posebno omiljenih iznalazaka vezanih uz provodnike je Fuji KR-Concept. U lovu se prilikom vođenja varalice opuštena struna ponekad ovije oko provodnika i ostane tako čvrsto zaglavljena u običnom poluvoju što se u principu rješava samo ručno, odmršavanjem. Kod štapova opremljenih Fuji KR-Concept provodnicima takvih zapetljavanja nema. I kod višestrukog omatanja oko Fuji KR- Concept provodnika, struna tijekom namatanja jednostavno sklizne s provodnika bez ikakvih posljedica što znatno olakšava rukovanje priborom.