GLAVONŠCI NA UDICI

Koristite li glavonošce za ješku? Donosimo pregled najčešće korištenih za udičarenje

Boris Bulić

Osim što su u pravilu vrlo uočljivi zbog svijetle boje, većina glavonožaca ima i karakterističan miris koji je ribama posebno atraktivan i kojem ne mogu odoljeti. A da li im je slađa lignja ili bobić, zavisi ponajprije od terena i lovinePremda u našem moru ima puno glavonožaca za ješku ih koristim tek nekoliko vrsta.


Tako prvo mjesto, među glavonožnim ješkama, barem prema zastupljenosti, definitivno zauzima lignja.


Većina ribolovaca je redovito koristi baš kao što je i većina riba rado prima i jede.
Lignju možemo sami uloviti ili je potražiti na ribarnicama ili u samoposlugama.Optimalna veličina liganja za ješku za udičarenje je oko 0,25 kilograma po komadu.


Upravo je savršena svježa, izrezana na trake veličine, odnosno širine, primjerene veličini lovine.


Kraci se jednako uspješno mogu koristiti, a glavu treba ponuditi krupnijoj lovini.


U ribolovu iz barke jako se dobri rezultati postižu ješkanjem utrobe koju mnogu ribolovci bacaju.


Većina je riba pohlepna upravo na ovaj komad lignje kad udice gutaju bez oklijevanja.Lignja se inače osim u klasičnom udičarenju koristi i u drugim tehnikama kao što je lov parangalom, inchiku, kabura ili zoka s tim da u panuli za gofa ili zubaca kao živa ješka stoji na ravnopravnoj, a po mnogim ribolovcima i višoj stepenici kao i iglica.


Atlantske, patagonijske ili japanske lignje su kao ješka u pravilu nešto lošije od naših, domaćih što je i praksa nebrojeno puta potvrdila, ali se svejedno često i redovito koriste u ribolovu.


Sipa je nešto manje korištena ješka, no rezultati u ribolovu s njom kao ješkom uopće nisu loši. Ješka se jednako kao i lignja u komadima, odnosno narezana na trake ili pak cijela krepana ili živa.


Kod ješkanja žive sipe poželjno ju je okrenuti na leđa čime se sprječava štrcanje crnila.Mušun i hobotnica su vrlo tvrdi i žilavi te kao takvi pogodni za postave koje moraju dugo čekati.


Aromatičnost, a time i privlačnost im možemo povećati tako da ih na kratko držimo iznad plamena upaljača.


Trak mušuna tako nagoren slovi kao penicilin za ugora dok je cijeli mušun ili manja hobotnica u postavi Live Kab montažom upravo savršena ješka za kirnju.


Od glavonožaca koji se najčešće koriste u udičarenju je još ostao bobić, kojega često brkaju sa sipicom.


Izvrstan je kao ješka kad se ješka čitav, posebno u lovu oborite ribe od kamena.


Ovog pak glavonošca uloviti možete, naravno, samo na ribarnici.