ROKO JERIČEVIĆ

Korčulanski shore jigging. Na 70 metara od obale luc je progutao varalicu i krenuo prema vani…

Boris Bulić

Na prvu sam pomislio da je tuna u pitanju, ali se nakon nekih 30 metara izvučene upredenice zaustavio te je krenulo polagano pumpanje i privlačenje kraju. A u toku borbe je u jednom trenutku krenuo naglo prema kraju…Pažljiviji pratitelji ovih stranica se sigurno sjećaju Roka Jeričevića i njegovih ribolovnih pothvata. Ovoga je puta Roko lovio s korčulanske obale shore jigging tehnikom. Lov je bio dinamičan a lovina temperamentna. Evo što nam je Roko rekao o tome:


– Prije nekoliko mjeseci sam se preselio na otok Korčulu i shvatio da bi bila prava šteta ne iskoristit mogućnost shore jigging ribolova na manje od 100 metara od kuće, a za što sam, dok sam bio u Zadru trebao poprilično putovati.


Naravno da je bilo svakakvih ulova ali mi je jedan, premda ne najkvalitetniji, ipak nekako najdraži – priča nam Roko.
– Toga dana sam već dva puta izlazio po pola sata na poziciju koja se smjestila na južnoj strani Korčule, u potrazi za adrenalinom.


Do tada su se uglavnom lovile lampuge i manji gofovi no toga je dana more bilo kompletno mirno i nisam gajio nekakve nade.Što se tiče korištene opreme, makina je Shimano Sustain 5000, štap je također Shimano Sustain 2.7 metara, akcije 28-84 grama, upredenica je Daiwa Tournament x8 PE #3, a predvez je Seguarov FXR 0,47.


Jig s kojim sam lovio je 80 gramski Savage Gear Needle jig – nastavlja Roko svoju priču.


– Luc je udario oko 13:30 na 70-80 metara od obale.


Na prvu sam pomislio da je tuna u pitanju, ali nakon nekih 30 metara izvučene upredenice se zaustavio te je krenulo polagano pumpanje i privlačenje kraju.U toku borbe je u jednom trenutku krenuo naglo prema kraju tako da je bilo potrebno brzo namotavati upredenicu.


Problem kod ove pozicije su stijene i to ne toliko one u moru koliko na samom kraju tako da sam u nekoliko navrata, pri kraju borbe kada je luc već bio u samom kraju, morao otvarati špulu kako ne bi došlo do pucanja upredenice.


Luc se predao nakon 7-8 minuta borbe pa sam ga nasukao u škrapu bez puno muke.


Iskreno, nisam ga vagao jer je odmah išao na čišćenje pošto ga nisam uspio otkrviti jer je nastradao u toku borbe – ispričao nam je Roko Jeričević.