SPINNERSKI ŠTAPOVI

Koliko je vaš štap savitljiv? Dobro je znati da veća gramaža štapova usporava njihovu reakciju

Boris Bulić

Iako ne postoji neka utvrđena i kruta podjela, varaličarske štapove možemo podijeliti na tri osnovne skupine - štapove najniže akcije namijenjene ultra light i light spinningu, štapove srednje akcije namijenjene radu s varalicama težine do 30 grama te štapove teške akcije namijenjene radu varalicama težim od 30 grama.Štapovi namijenjeni obalnom varaličarenju su uglavnom grafitni, jednodijelne, dvodijelne ili teleskopske izvedbe u rasponu dužine od 1,8 do 3 metra od čega su najcjenjeniji jednodijelni modeli u rasponu dužine od 2,4 do 2,7 metara.


U zavisnosti od namjene, a onda i izvedbe, blankovi varaličarskih štapova imaju različitu težinu, žilavost, savitljivost i nosivost. Općenito, to su vrlo lagani i žilavi štapovi s velikom rezervom snage.


Od oznaka koje se nalaze na varaličarskim štapovima posebnu pažnju treba obratiti na gramažu kojom se označava preporučena težina varalice, odnosno težina ukupnog opterećenja korištenog u izbačaju. Ta je vrijednost najčešće izražena s dva broja poput primjerice ’30 – 60 grama’, što znači da taj štap može dati svoj optimum s varalicama težine od 30 do 60 grama.
Pored takvih standardnih gramaža raspona 30-ak grama, u suvremenoj ponudi je sve više modela kod koji je taj raspon izuzetno velik, dok je kod pojedinih modela doslovno neograničen, što je istaknuto oznakom ‘No limit’.


Pa iako takva karakteristika štapa može izgledati vrlo atraktivno, ocjeni štapa bi trebalo pristupiti s dozom opreza jer se s tolikim rasponom nosivosti u pravilu narušava neka druga važna karakteristika, poput primjerice akcije koja je kod dobrog dijela takvih ‘No limit’ štapova poprilično usporena. Naravno, takav odnos snage, savitljivosti i odziva ima svojih prednosti, ali i mana, pogotovo ako se traži štap uskih gabarita za strogo određenu tehniku ili način lova.


Iako ne postoji neka utvrđena i kruta podjela, varaličarske štapove možemo podijeliti na tri osnovne skupine – štapove najniže akcije namijenjene ultra light i light spinningu, štapove srednje akcije namijenjene radu s varalicama težine do 30 grama te štapove teške akcije namijenjene radu varalicama težim od 30 grama.


I dok se većina štapova namijenjenih ostalim ribolovnim tehnikama proizvodi u tri klasične akcijske izvedbe – fast, medium i slow, svi varaličarski štapovi su u pravilu brze akcije dok se pod punim opterećenjem ponašaju kao parabolici.