WASSER KUGLE I SBIROLINO

Kod korištenja vodene kugle ovo su načini za daleke zabačaje u lovu površinske ribe

Boris Bulić

Baš kao i wasser kugle, tako i sbirolino ima samo ulogu otežanja sistema radi postizanja daljeg izbačaja. Nastao je u Italiji gdje je prvotno korišten u varaličarenju jezerskih pastrva. Naravno, vrlo brzo je našao primjenu i u lovu drugih slatkovodnih, a potom i morskih uzobalnih grabljivica…Wasser kugle su zapravo šuplje loptice koje se mogu ispuniti morem. Zavisno od količine ispune, dobijamo teži ili lakši uteg, a ovisno o količini zaostalog zraka dobijamo nosiviji ili manje nosivi plovak.


Mada ih mnogi koriste upravo kao plovak, zanimljiva je njihova upotreba kao suspending otežanja. Naime, potpuno ispunjene morem ove kugle samo pomažu pri izbačaju, dok u moru niti tonu niti isplivavaju. Budući da su izvorno prozirne, predstavljaju savršeno otežanje za ribolov osjetljivih vrsta pri površini ili u pola mora, u kojem ih slučaju, naravno, i ne možemo smatrati pravim plovcima. Ipak, bez obzira na način korištenja, izvrstan su izbor za ribolov vrsta osjetljivih na grublji pribor.


Baš kao i wasser kugle, tako i sbirolino ima samo ulogu otežanja sistema radi postizanja daljeg izbačaja. Nastao je u Italiji gdje je prvotno korišten u varaličarenju jezerskih pastrva. Naravno, vrlo brzo je našao primjenu i u lovu drugih slatkovodnih, a potom i morskih uzobalnih grabljivica.

Zbog specifičnog aerodinamičnog izgleda sbirolina i njegovog leta tijekom zabačaja, tehnika lova pomoću ovih ‘plovaka’ je nazvana bombarda. Sbirolino je izgledom najviše nalik klasičnom kliznom mrkvastom ili ‘suza’ plovku izduljene antene s provrtom duž cijele osi. Postavlja se na osnovnu strunu antenom prema štapu, a hod mu je prema udici ili varalici najčešće ograničen silikonskom perlom i zogulinom postavljenima na spoju s predvezom. Može biti kao i varalice plivajuće, neutralne i tonuće izvedbe.


Na našem se moru najčešće koristi u varaličarenju lica, palamida i brancina.